Властите в Ейре са притеснени от политическите трусове в Северна Ирландия, съобщи FRANCE 24. 

Ирландският министър на Европа Томас Бърн заяви, че напускането на министър Пол Гивън е причинило дълбоки трудности в правителствената система в Северна Ирландия и че ситуацията е много тревожна. Бърн твърди, че Протоколът за Северна Ирландия е най-добрият за бизнеса там и че въпреки призивите от страна на политиците на юнионистите, той остава в сила.

Обсъждаме и военното напрежение в Европа на фона на огромното натрупване на руска армия по границите на Украйна. Томас Бърн казва за FRANCE 24, че за Ирландия е много важно да продължим да говорим за това и да се опитаме да разрешим това по дипломатически начин, като същевременно сме твърди в решимостта и решимостта, че Украйна трябва да може да изпълни собствената си съдба като нация и имат свое собствено право на своята териториална цялост."

За разлика от 21 от 27-те държави-членки на Европейския съюз, Ирландия не е член на НАТО.

От 2014 г. обаче Дъблин подкрепя икономическите и търговски санкции на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим и подкрепата от Москва на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Министърът потвърди пред FRANCE 24, че Ейре е готова да се присъедини към новите санкции на ЕС срещу Русия, ако Москва направи нов ход срещу Украйна.

"Вече предупредихме, че ще има огромни последици. Въпреки това всички са фокусирани върху опитите да гарантираме успеха на дипломатическите усилия и със сигурност ние като неутрална страна сме фокусирани.", заяви той.

Припомняме, че в началото на февруари, министърът от Северна Ирландия Пол Гивън обяви, че смята да подаде оставка. Решението му бе в знак на протест срещу търговките правила след Брекзит, а ЕС предупреди Великобритания, че международноправните норми ще бъдат нарушени, ако Белфаст спре някои проверки на стоки.

С.Ирландия е пред политически рокади

С.Ирландия е пред политически рокади

Приоритет за Лондон е властта в Ирландия

Напрежението се породи от действията на министъра на земеделието Едуин Путс, който нареди да се спрат проверките на селскостопанските стоки от останалите части на Великобритания. Проблемът е фундаментално заложен в протокола за Северна Ирландия, подписан като част от напускането на Великобритания от ЕС.

Протоколът запазва Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС, от което излиза, че Ирландия създава граница в Ирландско море, а това не допада на пробританските юнионисти -поддръжници на Брекзит. Очакваше се с оставката на Гивън и заместника му Мишел О'Нийл да напусне също. Има предпоставки за промяна на партийната карта в С.Ирландия.

Политическият скандал поставя под въпрос вземането на решения в Ирландия и подкопава устоите на Белфасткото мирно споразумение от 1998 година.

Министърът на външните работи на Ирландия изрази мнението, че Лондон е длъжен да спазва международното право. От Лондон казват, че приоритетно е решаването на въпроса за северноирландската автономна власт, но и следи юридическия аспект.

От ЕК казват, че за решението на Путс няма основание и се създава препятствие за северноирландския бизнес, а Лондон е длъжен да изпълнява задълженията си, подчертава Ройтерс.

Припомняме, че С.Ирландия остана в митническия съюз на ЕС след Брекзит, но проблеми по приложението на протокола продължават да са актуална политическа тема.