Министър-председателят на Финландия Петери Орпо предупреди в понеделник, че страната може да се наложи да предприеме допълнителни действия по границата си с Русия, след като затвори четири гранични пункта в опит да спре скорошното увеличение на търсещите убежище, съобщава АП.

"Ситуацията напредна в лоша посока, каза той по време на посещение на граничния пункт Вартиус в източна централна Финландия. Ако няма промяна, ще предприемем още мерки и ако трябва бързо. Посланието е ясно, че ние не приемаме това поведение.

Той не изключи затварянето на още гранични пунктове по 1340-километровата финландско-руска граница.

Финландия, която се присъедини към НАТО тази година в отговор на войната в Украйна, обвини Москва, че пропуска мигранти от Близкия изток и Африка без валидни документи за пътуване до финландската граница. Правителството затвори граничните пунктове в Югоизточна Финландия миналата седмица, но се съобщава за нови пристигащи мигранти на граничните контролно-пропускателни пунктове по-далеч на север.

500 търсещи убежище са пристигнали във Финландия през ноември, което е значително повече от нормалното.

Междувременно руското външно министерство заяви, че решението за затваряне на граничните пунктове ще "влоши" руско-финландските отношения и разкритикува като "претекст" твърдението на Финландия, че Русия е помагала на мигранти без документи да преминат границата. В изявление на външното министерство се казва, че решението "нарушава правата и интересите на десетки хиляди граждани на нашите страни".

Финландия: Депортирането на мигранти е станало невъзможно

Финландия: Депортирането на мигранти е станало невъзможно

Президентът на Финландия призова за общоевропейско решение за справяне с миграцията

Страните от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, граничещи с Русия и Беларус, обвиниха, че умишлено се насочват мигранти към граничните зони като вид "хибридна война".

Кремъл отрече да изпраща мигранти и заяви в понеделник, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове отразява възприемането на антируска позиция от Хелзинки.

Президентът на Финландия Саули Ниинисто каза в понеделник, че е станало невъзможно да се връщат лица, търсещи убежище, които не отговарят на критериите за закрила, и че това трябва да се вземе предвид, когато се определят политиките. 

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Те идват на граничните пунктове, без да разполагат с необходимите документи