Франция може скоро да изпрати военни инструктори в Украйна въпреки опасенията на някои съюзници и критиките от страна на Русия. Това разкриха трима дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс".

Те уточниха, че страната може да обяви решението си следващата седмица по време на посещение на украинския президент.

Дипломатите заявиха, че Париж се надява да изгради и ръководи коалиция от държави, предлагащи такава помощ за военните усилия на Киев, въпреки че някои от партньорите му в Европейския съюз се опасяват, че това може да направи по-вероятен пряк конфликт с Русия.

Франция първоначално ще изпрати ограничен брой служители, след което ще командирова няколкостотин инструктори.

Обучението ще се съсредоточи върху разминирането, поддържането на оборудването в експлоатация и техническия опит за военните самолети, предоставени от Запада. Париж ще финансира, въоръжи и обучи украинска моторизирана бригада.

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Той е провел онлайн преговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню

"Уговорките са в много напреднал етап и може да очакваме развитие следващата седмица", отбеляза един от източниците.

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Франция на 6 юни по повод 80-ата годишнина от Деня "Д", когато съюзническите войници десантират в Нормандия, за да прогонят силите на нацистка Германия по време на Втората световна война. На следващия ден той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна в понеделник заяви, че е подписал документи, позволяващи френски военни инструктори скоро да посетят украинските центрове за обучение.

Украинското министерство на отбраната в "разяснение" съобщи, че Киев е проявявал интерес към проект, включващ приемане на чуждестранни инструктори от февруари.

Руският президент Владимир Путин определи присъствието на редовни френски военнослужещи в Украйна като стъпка към глобален конфликт.

Франция е обучила около 10 000 украински войници, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., но го направи в рамките на ЕС. Новата мисия няма да бъде под егидата на ЕС или НАТО, уточниха дипломатите.

САЩ пращат инструктори в Украйна след края на войната

САЩ пращат инструктори в Украйна след края на войната

След като Франция отвори вратата за изпращане на войски за обучение на силите на Киев

По-рано тази седмица Макрон не отрече възможността да изпрати инструктори след украинските изявления, но отказа да коментира "слухове или решения, които биха могли да бъдат взети".

Министерството на отбраната на Франция посочи, че обучението на украинска земя е сред темите, които се обсъждат от февруари.

"Както всички проекти, обсъждани по това време, този вариант продължава да е обект на работа с украинците, по-специално за разбиране на техните точни нужди".

Балтийските държави са заявявали, че биха могли да се присъединят към Франция в подобен проект.

"Литва е готова да се присъедини към коалиция, водена например от Франция, която ще обучава войници в Украйна", съобщи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис на 20 май.

Във вторник министрите на отбраната на страните от ЕС обсъдиха идеята за обучение на украински сили в Украйна, но не постигнаха обща позиция.

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

Повечето страни в НАТО изключват изпращането на войски