Великобритания обяви, че Франция е освободила британски риболовен кораб, който задържа миналата седмица във френски води, и приветства решението на френския президент Емануел Макрон да отложи налагането на търговски санкции срещу Великобритания заради риболовния спор, предаде "Ройтерс".

Караницата след Брекзит за риболова достигна кулминацията си миналата сряда с арестуването от Франция на британския траулер Cornelis Gert Jan във френски води близо до Льо Авър.

Франция задържа британски траулер, спорът за риболова се нажежава

Франция задържа британски траулер, спорът за риболова се нажежава

"Това не е война, но е битка"

Попитан дали задържаният кораб е бил освободен, британският министър на околната среда Джордж Юстис каза: "Да. Разбирам, че този кораб вече е освободен."

Собственикът на кораба не е могъл да бъде открит за коментар. Данните за проследяване на кораби показват плавателния съд в Льо Авър.

Макрон обяви вчера, че отлага търговските санкции срещу Великобритания, за да могат преговарящите от двете страни да работят по нови предложения за успокояване на спора си относно правата за риболов след Брекзит.

"Решението на французите е да направят крачка назад от заплахите, които отправиха", отбеляза Юстис пред Sky News и допълни: "Приветстваме това."