Извънредно заседание на Съвета за сигурност и отбрана е свикано от президента на Франция Франсоа Оланд. То се провежда в момента в Елисейския дворец.

Това е второто заседание на съвета след трагедията в Ница от четвъртък вечерта, когато по време на честванията на националния празник на Франция, товарен камион се вряза в тълпата и премаза 84 души.

Вчера бе проведено и първото заседание на Съвета за сигурност и отбрана, когато и стана ясно, че Франция няма да отмени засилените мерки за сигурност при терористична заплаха, въведени през ноември миналата година след предишната серия от терористични нападения.

В съвета освен президентът Франсоа Оланд, участие взимат и премиера Манюел Валс, силовите министри, ръководителите на специалните служби, началниците на френската армия. В Елисейския дворец за съвещанието пристигна и министърът на здравопазването Марисол Турен.

Очаква се след заседанието на Съвета за сигурност да се проведе и разширено заседание на френското правителство, което също ще бъде посветено на ситуацията в страната след трагедията в Ница.

Вчера вечерта в повечето френски градове се проведоха бдения на граждани в памет на загиналите при атентата, който освен загинаха 84 души, а още около 200 бяха ранени. 52-ма от ранените се намират в тежко и критично състояние в болници.

Франция обяви тридневен национален траур.