Франция обвини Иран в нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, одобряваща ядреното споразумение от 2015 г., съобщава "Ройтерс".

Според Париж извършеният от Техеран тест на балистична ракета с голям обсег е тревожно предвид "непрекъснатата ескалация" на ядрената програма на ислямската република.

По-рано днес Иран успешно изстреля балистична ракета с потенциален обсег от 2000 км.

"Тези дейности са още по-тревожни в контекста на продължаващата ескалация на ядрената програма на Иран", заяви говорителят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр на ежедневен брифинг.

Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН призовава Иран да не извършва "никаква дейност", свързана с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия, но двусмисленият език я оставя отворена за тълкуване.

Западни служители твърдят, че въпреки че тестовете противоречат на резолюцията, те не са нарушение на основното ядрено споразумение между Иран, Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати.

Иран представи усъвършенствана балистична ракета

Иран представи усъвършенствана балистична ракета

Оръжието е с обсег от 2000 км

Западът е особено загрижен от факта, че ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху ракетите и свързаните с тях технологии са в сила до октомври 2023 г., след което Иран е свободен да продължи дейността си с балистични ракети.

Коментарът на Лежандр за ескалацията на ядрената програма на Иран идва само десет дни преди срещата на Съвета на управителите на Международната агенция за атомна енергия във Виена.

"Дейностите на Иран създават сериозни и повишени рискове за неразпространението на ядрени оръжия без никаква надеждна гражданска обосновка", подчерта тя.

Преди заседанието на Управителния съвет през март МААЕ и Техеран съобщиха, че са се споразумели да постигнат напредък по различни въпроси, включително отдавна отложено разследване на ядрената агенция за уранови частици, открити в три недекларирани обекта в Иран.

Иран готви законопроект за напускане на ядрената сделка

Иран готви законопроект за напускане на ядрената сделка

Страната ще определи максимален срок за преговори по споразумението

Те също така се договориха да инсталират отново цялото допълнително оборудване за наблюдение, като камери, в ядрените обекти. То беше разпоредено в ядреното споразумение на Иран с големите сили от 2015 г., но миналата година отпадна, тъй като сделката се разпадна след оттеглянето на САЩ през 2018 г.

Иран отрича да се опитва да създаде ядрено оръжие.

Не е ясно какъв е напредъкът и дали западните сили ще настояват за резолюция с искане за по-голяма сътрудничество от страна на Иран.

"Очакваме Иран да спази международните си задължения и да постигне конкретен и осезаем напредък преди заседанието на Управителния съвет", изтъкна Лежандр.

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Техеран е готов да поднови преговорите, ако Вашингтон има нужната воля