Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен в САЩ по обвинението за подкрепа на "Ислямска държава" и други терористични групи.

Това съобщи Би Би Си.

Фирмата се съгласи да плати глоба в размер на 777,8 млн. долара (687,2 млн. паунда) за плащане на подкупи, за да може заводът ѝ в Сирия да продължи да рабори и след избухването на гражданската война в близкоизточната страна през 2011 г.

Прокурорите заявиха, че това е първият случай, в който компания се признава за виновна в САЩ за подпомагане на терористи.

Франция върна у дома 51 свои граждани от лагерите на Ислямска държава в Сирия

Франция върна у дома 51 свои граждани от лагерите на Ислямска държава в Сирия

Групата се състои от 16 жени на възраст от 22 до 39 години и 35 непълнолетни

Lafarge заяви, че "дълбоко съжалява" за събитията и "поема отговорност за отделните замесени нейни ръководители".

Производителят на цимент, който през 2015 г. беше закупен от швейцарската Holcim, заяви, че тяхното поведение е било "грубо нарушение" на кодекса за поведение на Lafarge.

Фирмата откри завода си в Джалабия близо до турската граница през 2010 г. след инвестиция от 680 млн. долара.

Американските прокурори заявиха, че сирийското дъщерно дружество на Lafarge е платило на "Ислямска държава" и на друга терористична групировка - "Фронт ал Нусра", равностойността на 5,92 млн. долара за защита на персонала на завода, докато гражданската война в страната се е засилвала. Ръководителите са оприличили договореностите като плащане на "данъци", уточнява Би Би Си.

В крайна сметка Lafarge евакуира завода през септември 2014 г., когато "Ислямска държава" поема контрола над града и завода.

Преди това Lafarge призна, че са плащани подкупи след вътрешно разследване. Но заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви във вторник, че действията на компанията "отразяват корпоративна престъпност, която е достигнала ново дъно и много тъмно място".

"Бизнесът с терористите не може да бъде обикновен бизнес", добави тя.

"Ислямска държава" обяви новия си главатар

"Ислямска държава" обяви новия си главатар

С месец закъснение групировката потвърди смъртта на доскорошния си лидер

В изявление новият собственик на Lafarge - Holcim, заяви, че нито едно от действията не е свързано с Holcim, "който никога не е работил в Сирия".

То добави, че бившите ръководители на Lafarge, участвали в подкупа, са го скрили от Holcim, както и от външните одитори.

Ерик Олсен, който ръководеше Lafarge и Holcim до 2017 г., се оттегли от поста си след разследване на дейностите на Lafarge в Сирия.

По това време Олсен заяви, че не е участвал в никакви нарушения и се оттегля, за да внесе "спокойствие" в компанията.

Министерството на правосъдието заяви, че висши ръководители в Lafarge са участвали в договореностите и са били наясно, че рискуват да се сблъскат с властите.

Lafarge също е обект на съдебно разследване във Франция за дейността ѝ в Сирия.