Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е предотвратила "терористичен атентат" срещу крайцера "Адмирал Кузнецов" и подготовката на атентати срещу трима служители на Министерството на отбраната, съобщава Би Би Си.

В съобщението на ФСБ се твърди, че украинските специални служби са подготвяли терористични атаки срещу тежкия авионосен крайцер "Адмирал Кузнецов" в Мурманск, както и опити за убийство на трима високопоставени военни от руското министерство на отбраната в Москва.

По делото за подготовка на покушения срещу военнослужещи е задържан руски гражданин, роден през 1994 г., който, според ФСБ, по указание на украинското военно разузнаване чрез куриерски служби "организирал доставката на три експлозива с голяма мощност устройства, маскирани в подаръчни опаковки, до адресите на местоживеене в Москва на началниците на звена на руското военно ведомство".

ФСБ: Украйна усилено се мъчи да извършва терористични атаки в Русия

ФСБ: Украйна усилено се мъчи да извършва терористични атаки в Русия

С подкрепата на страните от НАТО

Припомняме, че във вторник ФСБ публикува видео с руски военен пилот, който разказва, че е е бил дори и заплашван, а и подкупван, за да подпали руски самолет.

В прессъобщението на ФСБ също така се посочва, че "специалните служби на страните от НАТО" са участвали в подготовката и провеждането на "операция по отвличане на стратегически бомбардировач Ту-22М3 на руските въздушно-космически сили в чужбина", въоръжен с ядрено оръжие.

Според прессъобщение на разузнавателната служба украинското разузнаване е искало да вербува пилота "за пари и предоставяне на италианско гражданство".

Действително украинските служби имат вече една такава проведена операция, когато успяват да убедят пилота Максим Кузмин да отвлече поверения му хеликоптер Ми-8 през август 2023 г. Според Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), руският вертолет е превозвал части за руски изтребители - Су-27, Су-30 СМ.

Случката тогава бе посрещната с пълно мълчание от руските служби за сигурност и руските военни. През февруари 2024 г. обаче същият пилот Максим Кузмин бе открит мъртъв в Испания, като почеркът на убийството му води към операция на руските тайни служби. Няма официална информация обаче за резултатите от разследването.

Убийството на руския пилот в Испания - послание до емигрантите предатели

Убийството на руския пилот в Испания - послание до емигрантите предатели

В средите на руските и украинските емигранти няма съмнение кой стои зад неговата смърт

През декември 2019 г. най-малко един военнослужещ беше убит, а 12 души бяха ранени при пожар на борда на руския самолетоносач. Предходната година той претърпя щети по време на ремонтни дейности, когато плаващият док, който го държеше, потъна и кран се разби върху палубата му.

Самолетоносачът стана известен във Великобритания през 2017 г., когато тогавашният министър на отбраната Майкъл Фалън го нарече "корабът на срама", докато преминаваше през водите близо до английския бряг, бълвайки черен дим.

Единственият руски самолетоносач отново на вода догодина?

Единственият руски самолетоносач отново на вода догодина?

Евентуални проблеми могат да го забавят още година