Групата на водещите развити държави от Г-7 предупреди Москва, че няма да приеме окупирането на полуостров Крим от Русия в изявление по повод седмата годишнина от анексирането, което те смятат за незаконно, информира "Франс прес".

"Недвусмислено осъждаме временната окупация от Русия на Автономна република Крим и град Севастопол. Опитите на Русия да го легитимира не са и няма да бъдат признати", подчертава Г-7, в която членуват САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония.

Украйна пришпорва Германия да върне Крим

Украйна пришпорва Германия да върне Крим

Германия имала "морален дълг" да изиграе решаваща роля по въпроса

"Призоваваме Русия да спазва международните си задължения, да позволи достъп на международни наблюдатели и незабавно да освободи всички, които са несправедливо задържани", настояват още седемте страни.

Предупреждението беше направено, докато разгарянето на сраженията в Източна Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти подкопава примирието, постигнато миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано призова за среща на високо равнище с европейските страни и лансира идеята за директна среща с руския си колега Владимир Путин в опит да се прекрати насилието.

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Стратегията предвижда и реинтеграция на полуострова

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че е изпратила войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите, въпреки че Москва отрича твърденията, хвърляйки вината за неотдавнашното разгаряне на боевете върху украинските сили.

Напрежението между Москва и Вашингтон също се превърна в дипломатическа криза тази седмица, след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Путин ще "плати цена", след като американските власти определиха, че Русия се е опитала да повлияе на неотдавнашните президентски избори в САЩ.

Байдън също така нарече Путин "убиец", което накара Москва да отзове посланика си в САЩ.

Посланикът на Русия в САЩ е извикан в Москва за консултации

Посланикът на Русия в САЩ е извикан в Москва за консултации

Напрежение между Кремъл и Белия дом