Гърция отново отвори посолството си в украинската столица Киев, след като то беше затворено от началото на руската инвазия, съобщава Анадолската агенция.

Гръцкото знаме отново вее днес в Киев - столицата на Украйна, където нашето посолство отвори врати, написа външният министър Никос Дендиас в Туитър.

Манолис Андрулакис, бившият гръцки консул в Мариупол, е назначен за временен ръководител на дипломатическата мисия в Киев.

Гърция, чрез своето посолство в Киев и консулството в черноморския град Одеса, застава с народа на Украйна и етническите гърци в страната, подчертава Дендиас.

И Великобритания отваря отново посолството си в Украйна

И Великобритания отваря отново посолството си в Украйна

Борис Джонсън подчерта своята "солидарност с украинския народ"

На 25 февруари - ден, след като Русия започна войната си срещу Украйна - Гърция реши да евакуира посолството си в Киев.

През последните седмици обаче, след като руските сили концентрират атаките си предимно в Източна Украйна, редица европейски държави, включително Словения, Италия и Испания, както и Европейският съюз, вече са отворили отново своите мисии в Киев или възнамеряват да го направят. А украинският президент Володимир Зеленски похвали правителствата, които се завърнаха, заявявайки, че изпращат "ясен сигнал на агресора".

Най-малко 3309 цивилни са убити, а 3493 са ранени в Украйна от началото на войната с Русия, според данни на ООН. Опасенията обаче са, че реалният им брой е много по-висок.

Над 5,8 милиона души са избягали в други страни, а около 7,7 милиона души са вътрешно разселени в страната.

Байдън се въздържа да отвори отново посолството на САЩ в Киев

Байдън се въздържа да отвори отново посолството на САЩ в Киев

засега надделяват опасенията за сигурността на служителите