Въпреки рекордни стойности на новозаразените с коронавирус, Гърция не предвижда по-строги мерки като локдаун или затваряне на училищата. Властите обаче предупредиха, че лекари на частна практика могат да бъдат мобилизирани в най-засегнатите от заразата части на страната, предаде "Катимерини".

Във вторник бе съобщено за 8613 нови случаи на Covid-19 в Гърция - значителен ръст от обявените в понеделник 7300.

Новата вълна постави под напрежение гръцките болници. Министърът на здравеопазванеото Танос Плеврис описа ситуацията като "управляема, но тревожна".

Гърция въведе нови ограничения за неваксинираните

Гърция въведе нови ограничения за неваксинираните

Страната регистрира рекорден брой положителни случаи

Плеврис заяви, че частните клиники в най-засегнатите северни райони на Гърция осигуряват допълнителни легла за пациенти на държавните болници, а медицинският персонал се прехвърля в проблемните райони. Лекарите на частна практика са били поканени доброволно да се включат в дежурствата в Covid отделенията, но ако не пожелаят, може и да бъдат "мобилизирани", по думите на Плеврис.

Министърът изключи възможността за нов локдаун или прекратяване на присъствените занятия в училищата.

Гръцкото правителство твърди, че ваксинираните хора повече няма да се сблъскат със строги ограничения заради пандемията. Около 61% от населението на Гърция е напълно ваксинирано, което е под средното ниво за Европейския съюз (75%).