Гърция (по-специално армията) засили граничните патрули, след като Турция обяви, че вече няма да пречи на мигрантите да се отправят към Европа, съобщиха гръцките власти, цитирани от "Франс прес".

"Гърция затегна охраната своите сухопътни и морски граници до максимално възможната степен", уточни източник от правителството.

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Промяна в политиката на Анкара

Полицейски източник е посочил, че граничните патрули са били удвоени по сухопътната гръцко-турска граница (река Марица) и е бил отправен общ призив за повишена готовност.

"Всичко е под контрол, няма причина за безпокойство", отбелязал източникът пред "Франс прес".

Източник от армията е казал, че около 300 души са били забелязани от турската страна на границата в североизточната област Еврос.

"Тази бройка не е нещо необикновено", допълнил той.

Гърция е затворила граничния пункт при Кастанис, а полицейски автомобили блокират изцяло влизането в Гърция.

Високопоставено турско официално лице по-рано днес каза, че Анкара повече няма да затваря границите си за мигранти, които искат да отидат в Европа, малко след избиването на 33-ма турски войници при въздушен удар на сирийските правителствени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб.

В допълнение към групата мигранти на сухопътната граница, турската частна новинарска агенция DHA уточни, че други мигранти са пристигнали на брега на Айвачък в Чанаккале, Западна Турция, опитвайки се да се доберат до гръцкия остров Лесбос с лодки.

Репортери на "Франс прес" на Лесбос казаха, че една лодка е пристигнала с 15 афганистанци на борда, включително няколко деца.

Турция, която вече приютява около 3,6 млн. сирийски бежанци, се опасява, че още хора може да пристигнат в страната, където нараства народното недоволство срещу тяхното присъствие.

Гърция и страните членки на Европейския съюз се опасяват от пореден приток на бежанци от Сирия, след като през 2015 г. повече от 1 млн. се добраха до Западна Европа, преди да бъде постигнато споразумението между ЕС и Турция за контрол върху мигрантите, отправящи се към Европа.

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е заминал спешно за егейските острови Лесбос, Хиос и Самос, където и тази нощ имаше безредици заради присъствието на хиляди мигранти. Според местните власти "положението е извън контрол и на островите цари пълен хаос".

Мицотакис ще се опита да убеди хората там, че скоро мигрантите ще бъдат настанени в затворени лагери.

Присъствието на хиляди мигранти разгневи местните хора и доведе до сблъсъци с полицията и десетки ранени на гръцките острови.

Гърците по островите стачкуват срещу правителството заради новите лагери за мигранти

Гърците по островите стачкуват срещу правителството заради новите лагери за мигранти

"Няма алтернативен план", отсече правителството

Правителството беше принудено да изтегли специалните части на полицията, след като въоръжени местни жители ги нападнаха.

Протестите са с искане незабавно депортиране на всички чужденци и пълен контрол на морската граница с Турция.

Информацията, че Турция пуска всички мигранти свободно към Гърция, засили още повече недоволството по гръцките острови.

Хората се страхуват и от разпространение на коронавируса, защото мигрантите пристигат от страни, където има епидемия от заразата.

Опозицията поиска оставка на министри във връзка с безредиците на островите.

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Пречат на полицейски части за борба с безрадиците да слязат от фериботите