Установяването на зона, забранена за полети би създало заплаха от пряка конфронтация между Русия и НАТО, каза говорител на германското правителство, след като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк поиска отново нейното създаване след най-масираният руски ракетен удар срещу украинската електроенергийна система. Ракети изстреляни от украинската ПВО в опит за противодействие на руската атака паднаха на полска територия и убиха двама души, предава Ройтерс.

Говорителят отхвърли това украинско искане и каза: "Заедно с всички наши съюзници сме съгласни, че искаме да избегнем по-нататъшна ескалация на войната в Украйна".

Берлин ще предложи подкрепа на полската противовъздушна отбрана, каза говорителят на  германското отбранително ведомство на редовна пресконференция в сряда.

Срещата на НАТО след взрива във вторник не се основаваше на член 4 от учредителния договор на Алианса, според който членовете могат да поставят за обсъждане всеки въпрос, който предизвиква безпокойство, каза говорител на германското външно министерство.

Припомняме, че Полша възнамеряваше да активира тази клауза, но след като стана ясно, че ракетата е украинска и че става дума за инцидент, а не за умишлено действие, се отказа от това си намерение.

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Западът увеличавал вероятността от започване на световна война