Договорът за премахване на ракети със среден обсег - ИНФ, допринася за европейската сигурност от десетилетия, но сега бъдещето му е обезпокоително, съобщава ТАСС.

Това посочват в съвместно изявление, външните министри на Германия, Холандия и Швеция, което се разпространява в петък в рамките на конференция за контрол на въоръжаването в Берлин.

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

Не можем да си позволим неограничена ядрена надпревара и мрака на Студената война

"Ние сме дълбоко обезпокоени от влошаването на положението около глобалната сигурност и различните заплахи за стабилността, включително унищожаването на съществуващия режим на контрол върху намаляването на конвенционалните и ядрените оръжия", коментират външните министри.

Страните призоваха Русия да се върне към споразумението.

След като Вашингтон обяви в началото на февруари, че започва оттеглянето си от договора и Русия заяви, че президентът Путин се е подписал под указ за прекратяване изпълнението на споразумението.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Китай: Решението на САЩ за ядрения договор  - заплаха за световната сигурност

Китай: Решението на САЩ за ядрения договор - заплаха за световната сигурност

Пекин също призова Русия да изпълни задълженията си по договора