Германският външен министър Аналена Бербок защити решението на страната си да не изпраща оръжия на Украйна, за да отблъсне евентуална руска инвазия, съобщава "Ройтерс".

По нейни думи миналото на Германия от Втората световна война показва, че тя е длъжна да търси други начини за осигуряване на мир.

Изявлението си Бербок направи по време на конференцията по сигурността в Мюнхен с американския си колега Антони Блинкън. Той от своя страна се съгласи, че западните сили работят по допълващ се, координиран начин.

Германия разтревожена от "все по-безумните" искания на Украйна

Германия разтревожена от "все по-безумните" искания на Украйна

"Дори с нашите оръжия Киев не може да се защити от хипотетична руска инвазия"

Това е нашата сила - ние сме заедно, но използваме различните си роли на подкрепа, с нашата различна история, изтъкна Бербок.

Кметът на Киев Виталий Кличко, който седеше в публиката по време на събитието, обаче контрира германския министър, заявявайки, че в момента Украйна се нуждае от Германия, за да й достави "отбранително оръжие".

Припомняме, до момента Германия отказва да достави оръжия на Украйна. Същевременно обаче Берлин е под сериозен натиск от свои партньори от ЕС, особено Полша, балтийските държави и САЩ, които настояват за отправяне на "ясни сигнали" към Москва. Някои украински представители открито обвиниха Германия, че е "предала приятелите си".

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

На фона на опасенията от руска инвазия