Германия ще е домакин на двудневни мирни преговори между Азербайджан и Армения пет месеца след като Азербайджан си върна своя регион Нагорни Карабах, контролиран до тогава от Армения, което предизвика масово изселване на етнически арменци, предава "Ройтерс"

Азербайджан е все по-враждебен към външното участие в посредничеството на споразумение, като президентът Илхам Алиев обвини Съединените щати, че застрашават отношенията, като застават на страната на Армения.

През декември съседите от Южен Кавказ издадоха съвместно изявление, в което се казва, че искат да постигнат мирно споразумение.

Армения и  Азербайджан първо влязоха във война за отцепилия се регион Нагорни Карабах през 1988 г. След десетилетия на вражда през септември Азербайджан си върна Карабах, контролиран от етническото арменско мнозинство от 90-те години на миналия век, въпреки че беше международно признат като част от Азербайджан.

Офанзивата накара повечето от 120 000 етнически арменци в региона да избягат в съседна Армения.

Армения определи офанзивата като етническо прочистване. Азербайджан отрече това и каза, че онези, които са избягали, са могли да останат и да бъдат интегрирани в Азербайджан.

Германското външно министерство ще бъде домакин на разговорите. Бербок ще се срещне поотделно със своите азербайджански и арменски колеги в сряда, преди да бъде домакин на тристранна среща.

Сред нерешените проблеми между двете съседки е липсата на съгласие относно общата им граница, като всяка от тях държи малки анклави, заобиколени от територията на другата.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия се опитват от десетилетия да посредничат между двете страни.

Зеленски готви посещение в Армения и Азербайджан

Зеленски готви посещение в Армения и Азербайджан

Ереван все още не потвърждава