Германия отмени закон от нацистката епоха, забраняващ на лекарите да предоставят информация за абортите, съобщава "Ройтерс".

Долната камара на Бундестага гласува за премахване на закона, което означава, че лекарите вече имат право да дават допълнителна информация за абортите без страх от съдебно преследване.

Съгласно досега действащия закон лекарите в Германия имаха право да казват, че предлагат прекъсване на бременността, но не и да дават повече подробности за съответните процедури.

Технически абортът е напълно забранен в Германия. Той се разрешава единствено при определени обстоятелства, като процедурата трябва да се извърши до 12-ата гестационна седмица.

Европарламентът настоява за достъп до законни аборти

Европарламентът настоява за достъп до законни аборти

Докладът на ЕП може да се разчете като призив за легализация на абортите

"В продължение на близо век за лекарите е било забранено и наказуемо да предоставят фактическа информация за методите и възможните рискове за жени, които обмислят прекъсване на бременност. Днес това време на недоверие към жените и към лекарите е към своя край", заяви министърът на правосъдието Марко Бушман.

Всички съдебни присъди, постановени въз основа на закона от октомври 1990 г., също ще бъдат отменени, а всяко текущо производство ще бъде прекратено.

Новото германско правителство изложи плановете си за премахване на закона в коалиционното споразумение, подписано през ноември миналата година.