Германия предупреди за повторение на хаотичния наплив на мигранти, които хвана Европейския съюз неподготвен през 2015 г., докато Гърция и Кипър алармират заради нов поток на пристигащи от съседна Турция, съобщава "Ройтерс".

Министрите на ЕС се срещнаха, за да обсъдят миграцията, тъй като Гърция отново се превърна в основния портал към Европа за хората, които бягат от войните и бедността в Близкия изток, Азия и Африка, като данните на ООН показват близо 45 600 пристигнали по море тази година.

Мицотакис: Голяма част от преминаващите граници са мигранти, а не бежанци

Мицотакис: Голяма част от преминаващите граници са мигранти, а не бежанци

Гърция планира да иска санкции срещу държави от ЕС, които отказват бежански квоти

"Ако оставим всички страни на външната граница на ЕС (да се пазят сами), никога няма да има обща европейска политика за убежище", заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.

ако няма обща европейска политика за убежище, съществува опасност неконтролирана имиграция отново да се осъществи в цяла Европа. Това сме виждали и преди, и не искам това да се повтори", допълва той пред репортери в Люксембург.

Блокът е предпазлив за всяко повторение на кризата от 2015 г., което създаде разделения между държавите от ЕС, затруднява социални и осигурителни служби и подхранва подкрепа за популистки, антиимиграционни, евроскептични и крайнодесни партии.

Гърция скочи на Турция за мигрантите

Гърция скочи на Турция за мигрантите

Както и за преразглеждане на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите

Гърция отчете най-голям брой пристигащи през август, откакто е сключена сделката между ЕС и Турция през 2016 г., която значително намали морският достъп, според документ, предоставен на "Ройтерс" и подготвен от Финландия, която в момента е ротационен председател на блока.

Натискът върху пренаселените мигрантски лагери на Гърция на нейните острови в Егейско море се увеличава. Благотворителната група "Оксфам" коментира, че над 13 000 мъже, жени и деца са в лагера Мория на Лесбос, който е предназначен за 3100 души.

"Положението на децата в лагера Мория е особено тревожно", допълва "Оксфам", като подчертава, че много от тези, които са навършили пълнолетие, са сами, без роднини или други възрастни, които се грижат за тях.

План за реакция при засилена миграция към Европа, поиска Румен Радев във Виена

План за реакция при засилена миграция към Европа, поиска Румен Радев във Виена

Австрия е на второ място по инвестиции в България

Сделката с Турция, която ограничи пристигането на мигранти, макар групите за права да я критикуват, че подкопава международното хуманитарно право и утежнява страданията на бежанци и мигранти, които вече са в беда, помогна на ЕС да прекрати кризата от 2015 г.

В замяна на помощта на Анкара в поддържането на строг контрол на миграцията към Европа, блокът се съгласи да отдели 6 милиарда евро за бежански проекти в Турция.

ЕС обяснява, че парите вече са предоставени, но Анкара оспорва това и иска повече.

Германия засили контрола по границите си

Германия засили контрола по границите си

Сигурността започва на границата