Германия е уверена, че ще има най-добре оборудваната армейска дивизия сред европейските съюзници в НАТО през 2025 г. Това обяви командващият германската армия генерал-лейтенант Алфонс Майс пред "Ройтерс".

Новината идва на фона на усилията на страните да подготвят войските си след нахлуването на руските сили в Украйна.

Понастоящем Берлин не разполага с нито една боеспособна дивизия - военна част от над 20 000 войници. Целта е първото от трите такива подразделения да започне да функционира до 2025 г., а второто - през 2027 г.

"Аз съм голям оптимист, че ще го постигнем (подразделението за 2025 г.)", заяви Майс и добави, че първоначално подразделението ще разполага с между 80 и 90% от необходимия персонал, като плановете са договорени с НАТО.

По негови думи Германия най-напред ще предостави две механизирани бригади, а впоследствие една - по-леко въоръжена - средна бригада, а също ще бъде подсилена от нидерландска бригада. Една бригада разполага с около 5000 войници.

Германия залага на професионалната армия

Германия залага на професионалната армия

Казус в Берлин

"Това ще бъде достатъчно", изчисли Майс. "Във всеки случай ще бъде достатъчно да допринесем за най-добре оборудваната дивизия от всички европейски партньори в НАТО през 2025 г. Поне това е общата ни цел с нашите нидерландски партньори".

Дивизиите са основните организационни градивни елементи на сухопътните сили, които биха били необходими за справяне с конфликт срещу равностоен противник.

Западните страни се опитват да възстановят и оборудват своите военни подразделения, след като в продължение на десетилетия, прекарани в по-малки войни в Ирак или Афганистан, те бяха пренебрегнати, разпуснати и лишени от оръжия и боеприпаси.

Майс призна, че ще бъде предизвикателство снабдяването на дивизията с достатъчно боеприпаси до 2025 г. във време, когато Западът доставя огромни количества муниции на Киев, което допълнително изчерпва запасите, които са силно намалели след края на Студената война.

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Германия предприема драстични стъпки за модернизация на армията си

Страната ще промени Конституцията си

"Ако бързо изпратим боеприпаси на Украйна, самите ние оставаме без такива, докато не постъпят новите поръчки", обясни той. "Не можете да си купите боеприпаси в магазина "Направи си сам", производствените възможности са намалели през последните 30 години".

Началникът на армията отбеляза, че това е проблем, пред който са изправени всички партньори в НАТО.

"Но подкрепата за Украйна в момента е по-важна от създаването на подразделение, както подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг", изтъкна Майс.

По отношение на втората германска дивизия, която трябва да бъде приведена в бойна способност през 2027 г., той заяви, че пълното ѝ оборудване зависи до голяма степен от пристигането на поръчки от специалния фонд в размер на 100 милиарда евро на ниво войски.

В драстична промяна в политиката германският канцлер Олаф Шолц обяви "Zeitenwende" (исторически повратен момент) след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и създаването на специален фонд за модернизиране на германската армия, която от десетилетия е недофинансирана.

Годна или негодна е армията на Германия за война?

Годна или негодна е армията на Германия за война?

С малко късмет, германските войници ще получат поне новите си чорапи навреме за Коледа