Кралският военноморски флот съобщи, че вечерта срещу Коледа британска фрегата е прихванала руски военен кораб в Северно море до териториалните води на Великобритания, предаде Би Би Си.

От командването уточняват, че корабът HMS St Albans контролира движението на руския "Адмирал Горшков" в районите, представляващи национален интерес.

Британската фрегата е съпроводила руския кораб извън зоната на британия интерес, като е останала в морето и на Коледа, за да наблюдава действията му. Очаква се днес тя да се върне в Портсмут.

Излетял е и военноморски хеликоптер, за да проследи два други руски съда, плаващи наблизо.

От руска страна няма коментар по случая.

Представители на кралския военен флот заявиха, че през последните дни е нараснала активността на руски плавателни съдове, преминаващи през британски води.

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън заяви, че без колебание ще защити британските териториални води и няма да търпи никаква форма на агресия.

Той допълни, че страната му няма да бъде сплашена и ще защитава националните си интереси.

Наскоро Великобритания предупреди, че Русия може да представлява заплаха за дълбоководните кабели, осъществяващи интернет връзките.

Шефът на щаба на британската армия Стюарт Пич заяви в началото на месеца, че Обединеното кралство и НАТО трябва да отделят първостепенно внимание на защитата на дълбоководните връзки.

По думите му, ако кабелите бъдат прекъснати, това ще има незабавни и потенциално катастрофални последици за икономиката на страната.

Великобритания видя Русия като заплаха за подводните кабели

Великобритания видя Русия като заплаха за подводните кабели

Това би бил "незабавeн и потенциално катастрофалeн" удар