Украйна призова съюзниците си да позволят на Киев да използва доставено от Запада оръжие за нанасяне на удари вътре в Русия и да се откаже от официална позиция, която някои от тях са заемали по време на 27-месечната пълномащабна инвазия на Русия. 

Президентът Володимир Зеленски каза в интервю за "Ройтерс" на 20 май, че са проведени разговори със съюзниците на Киев за използване на техните оръжия за удари по руски военни цели на границата и по-нататък в Русия.

Той каза, че преговорите не са довели до "нищо положително", но някои партньори са променили реториката си по въпроса.

Руският президент Владимир Путин предупреди членовете на НАТО във вторник, че си играят с огъня, като предлагат да позволят на Украйна да използва западни оръжия, за да нанася удари по цели в Русия.

Ето какво са казали партньорите на Киев досега:

Тогавашният председател на Обединения началник-щаб на въоръжените сили на САЩ Марк Мили каза миналата година: "Мога да кажа, че сме помолили украинците да не използват доставено от САЩ оборудване за директни атаки срещу Русия".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза на брифинг във вторник, че Вашингтон е запознат с коментарите на Зеленски по въпроса.

"Бих ви казал, че на този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не разрешаваме използването на доставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари в Русия."

"Не искаме това да ескалира под каквато и да е форма", каза прессекретарят Карин Жан-Пиер пред репортери на брифинг в Белия дом.

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Алиансът имал право да подкрепя Киев, без да е страна в конфликта

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на западния военен алианс да премахнат ограниченията върху използването на техните оръжия, за да позволят на Украйна да нанася удари по "легитимни военни цели" в Русия.

"Дойде моментът да помислим дали ще бъде правилно да премахнем някои от ограниченията, които бяха наложени, защото сега виждаме, че особено в региона на Харков фронтовата линия и границата са повече или по-малко еднакви", каза Столтенберг. 

НАТО като организация не доставя оръжие на Украйна.

Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия

Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия

Подкрепа от Лондон за Киев

По време на посещение в Киев на 3 май британският външен министър Дейвид Камерън каза, че Украйна може да използва оръжията, предоставени от Лондон, за да нанесе удари по цели в Русия и че зависи от Киев дали да го направи.

"Украйна има това право", каза той. "Точно както Русия нанася удари вътре в Украйна, можете напълно да разберете защо Украйна изпитва необходимост да се увери, че се защитава.

Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че на Украйна трябва да се позволи да удря по военни обекти в Русия, които Москва използва, за да атакува Украйна.

"Смятаме, че трябва да им позволим да неутрализират военни обекти, от които се изстрелват ракети, военни обекти, от които Украйна е атакувана", каза той на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Макрон и Шолц не се впечатлиха от заплахите на Путин

Макрон и Шолц не се впечатлиха от заплахите на Путин

Ние сме водещи като френско-германски тандем, а Европа ни следва

"Но не трябва да им позволяваме да удрят други цели в Русия и цивилни или други военни обекти в Русия.

Попитан за това, Шолц каза: "Украйна има всички възможности съгласно международното право за това, което прави. Това трябва да бъде казано изрично."

"Странно ми е, когато някои хора твърдят, че не трябва да се оставя да се защитава и да предприемат мерки, които са подходящи за това.

Датският премиер Мете Фредериксен повтори думите на Шолц и Столтенберг в коментари пред телевизия TV2 във вторник.

"Вие сте добре дошли да използвате това, което сме дарили на Украйна, също и извън Украйна - тоест срещу руски цели - ако е в рамките на международното право", каза тя.

Дания ще достави на Украйна обещаните 19 изтребителя F-16

Дания ще достави на Украйна обещаните 19 изтребителя F-16

Копенхаген се превъоръжава с F-35

"Генералният секретар на НАТО беше много ясен по този въпрос преди няколко часа, че е в рамките на правилата, когато водите война, защото Украйна е тази, която е атакувана от Русия.

Тя обаче не каза дали това ще важи за изтребителите F-16, които Украйна трябва да получи от Копенхаген през лятото.

В отговор на искане за коментар нидерландското министерство на отбраната заяви в сряда, че Украйна трябва да използва дарени оръжия в съответствие с международното право.

"Освен това Нидерландия не налага правни ограничения върху използването на оръжия, доставени от Холандия над или на руска земя", се казва в съобщението.

Чехия събра 1,6 милиарда евро за боеприпаси за Киев

Чехия събра 1,6 милиарда евро за боеприпаси за Киев

Първите доставки трябва да пристигнат до дни

Чешкият премиер Петр Фиала каза на брифинг във вторник, че изявленията по въпроса на Столтенберг и други са "абсолютно логични".

"Украйна е страна, която се защитава срещу руска агресия... и като нападната страна със сигурност има всички права да използва всички възможности за своята отбрана.

Литва гласно изрази подкрепата си за правото на Украйна да нанася удари по цели в Русия.

"Начинът да реагираме на агресията на Русия в Украйна, а също и в нашите страни, е да подкрепим и да позволим на Украйна да използва оръжията, които вече има, и начина, по който трябва да ги използва", каза външният министър Габриелиус Ландсбергис на понеделник

"Ето как управлявате ескалацията... така спирате Русия.

Латвия: Украйна има право да се защитава по всички възможни начини

Латвия: Украйна има право да се защитава по всички възможни начини

Рига призова за бързо изпращане на военна помощ за Украйна, особено ПВО

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс също се съгласи със Столтенберг, като каза пред CNN в понеделник, че това е "критичен момент" за Украйна: "Мисля, че няма рационална, прагматична причина да не позволим на Украйна да използва тези оръжия срещу Русия по начин, който е най-ефективният."

Ден по-късно естонският министър на отбраната Хано Певкур призова Х за съюзниците на Киев да "увеличат обучението на украинските бойци (и) да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия".

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

Войната в Украйна поляризира световната политика по-сериозно от всякога след Студената война