Руският президент Владимир Путин обяви, че руската държава никога не е участвала в хакерство и хакерски атаки, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорейки на среща със старши редактори на водещи международни информационни агенции, Путин заявил, че някои отделни "патриотични" хакери биха могли да извършват някакви атаки на фона на настоящия студен период в отношенията на Русия със Запада.

Ала той категорично настоял, че "ние не се ангажираме с това на държавно равнище".

Путин също така коментирал, че "никакви хакери не могат да повлияят на предизборните кампании в която и да е страна в Европа, Азия или Америка".

Той отрекъл включително, че руски правителствени хакери биха могли да се опитат да повлияят на германските парламентарни избори през септември, съобщава ДПА. По думите на Путин, той "практически нямал предпочитания" кой да спечели изборите в Германия

Клинтън обвинява за загубата си тайния сговор между Тръмп и Путин

Клинтън обвинява за загубата си тайния сговор между Тръмп и Путин

"Аз клоня към Тръмп, много е трудно да не го правя"

Американските специални служби обвиниха Русия в хакването на имейли на Демократическата партия, помагайки на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през миналата година. 

През януари американските спецслужби съобщиха, че Путин е ръководил провеждането на хакерски атаки и произвеждането на фалшиви новини и пропаганда, целящи да помогнат на Тръмп да победи на изборите в ущърб на основния си опонент Хилари Клинтън. Путин отрече да е ръководил подобна кампания. 

През миналата седмица бившият директор на ЦРУ Джон Бренан разкри, че ръководни фактори от американските спецслужби са разследвали подозрителни контакти между сътрудници от предизборния щаб на Тръмп и руски правителствени служители от средата на 2016 г. насам.

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

На изслушване в конгреса...

Тръмп отрича каквото и да е тайно споразумение между Русия и неговия предизборен щаб и оспори истинността на констатациите на американските спецслужби. 

Русия беше обвинена и за хакерски атаки, целящи повлияване на резултатите от президентските избори във Франция. По-рано тази седмица Путин отхвърли твърденията за хакерските атаки във френските президентски избори, които Еманюел Макрон спечели през миналия месец. 

В понеделник Макрон изобличи две руски медии - RT и Sputnik, които според него са разпространявали фалшиви новини за него по време предизборната му кампания.