Хиляди жени излязоха по улиците в европейски градове, за да се присъединят към "сестринските шествия" в Азия срещу току-що встъпилия в длъжност американски президент Доналд Тръмп преди големия протест в американската столица Вашингтон, на който се очаква да се съберат близо 250 хил. души, съобщава "Ройтерс".

Носейки плакати с лозунги като "Специални отношения, просто да кажем не" и "Обединени гадни жени", демонстрантите са се събрали пред американското посолство в Лондон, преди да се отправят към пл. "Трафалгар" в центъра на британската столица.

Хиляди жени протестираха срещу Тръмп в Австралия и Нова Зеландия

Хиляди жени протестираха срещу Тръмп в Австралия и Нова Зеландия

Очаква се в САЩ да протестират над 200 хил. жени

По целия свят са планирани около 670 митинги шествия, като се очаква повече от 2 млн. души да протестират срещу Тръмп, който вчера се закле като 45-ия президент на САЩ.

Популярни лица, включително правозащитничката Бианка Джегър, певицата Шарлот Чърч и актьорът Йън Маккелън изразиха подкрепата си за протеста в социалните мрежи.

Подобни демонстрации е имало също в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева и Амстердам.

Около 2000 души са протестирали във Виена, докато в Женева според полицията са събрали около 1000 души, основно жени и деца.

В Африка стотици протестиращи в кенийската столица Найроби са носели плакати и са пеели американски протестни песни.

Припомняме, че по време на предизборната кампания се появи запис от 2005 г., в който Тръмп говори безцеремонно и грубо спрямо жените. Той се хвали на събеседника си, че като известен и богат човек всяка жена "му е в краката" и може да си позволи да я хваща за интимните части.