Холандските власти няма да разсекретяват документи за катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, съобщава холандската телевизия RTL Nieuws, цитиранa от руски медии.

Телевизията е поискала информация относно действията на правителството след самолетния инцидент през юли 2014 година, но правосъдното министерство е отказало да разкрие данни по случая, тъй като конфиденциалността е по-важна.

През октомври 2014 година холандската медия поиска да бъдат разкрити документи от комисията по кризи към кабинета и от кризисен екип, разследващ инцидента. През февруари тази година някои документи бяха разкрити в отговор на молбата. Но правителството отказва да разкрие още информация на базата, че документите са свързани с вътрешни консултации и съдържат лични виждания на официални представители и политици, което при разкриването им може да доведе до негативни последствия за Холандия в международен план.

RTL Nieuws определя решението на правосъдното министерство като „много разочароващо". Телевизията отбелязва, че може да се обърне към съда.

Пътническият самолет на Malaysia Airlines Flight MH17 катастрофира в Донецки регион на 17 юли 2014 година при полет от Амстердам за Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха, от които 196 холандци.