Огромна опашка от автомобили се изви на граница между Испания и Гибралтар в посока към британското владение, след като се увеличи напрежението между Мадрид и Лондон за спорната територия, предаде „Франс прес".

В момента изчакването на опашката е над три часа. Всички документи са проверявани", написа в „Туитър" Кралската гибралтарска полиция.

Много хора паркират колите си от испанска страна до границата и предпочитат да премината границата пеша, носейки багажа си, за да избегнат опашката от коли, която чака изтощителните проверки, наложени от испанските власти.

Това ми се е случвало няколко пъти, най-малко шест или седем пъти" през последните дни, каза Франсис Перес, 30-годишен безработен строител, който чака час и половина да премине границата с Гибралтор с неговото семейство.

Великобритания и Испания са в дипломатически спор заради проверките по границата с Гибралтар, които Испания наложи в края на юли. Те често водят до задръстване и чакане на границата с часове.

Гибралтар обвинява Мадрид в налагането на проверки във връзка с решението на британското владение да създаде изкуствен риф в морето, който според Испания е пагубен за рибарите.

Мадрид твърди, че граничните проверки са необходими за борба с контрабандата и че рифът е преднамерена мярка срещу испанските рибарски лодки в спорните териториални води.

Вчера Лондон заплаши да предприеме правни действия срещу Испания заради проверките, докато Испания обмисля да се обърне към ООН или Международния съд в Хага.

Около 10 хиляди испанци преминават границата всеки ден, за да работят в самоуправляващата се британска територия, която е около 6.8 квадратни километра и населява 30 хиляди души.