Въпреки усилията на Турция да облекчи напрежението в региона, Гърция продължава със своите "провокативни действия", каза турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, обвинявайки Атина в "двулична" дипломация, цитира думите му Анадолската агенция.

"Въпреки всичките ни добронамерени усилия, за съжаление нашата съседка Гърция продължава да увеличава напрежението с някои провокативни действия и реторика всеки път. Правим всичко възможно да предотвратим това", каза Акар пред репортери в столицата Анкара.

Изказването му дойде, след като в събота два катера на гръцката брегова охрана откриха огън в посока на търговски кораб на 11 мили от северозападния остров Бозджаада в Турция.

Турският кораб, плаващ под флага на Коморските острови с 18-членен екипаж - шестима египетски, четирима сомалийски, петима азербайджански и трима турски граждани, е бил заплашен, докато плава в международни води, припомня агенцията.

"Веднага след този (инцидент) политиците в Гърция обвиниха Турция в агресия. Какво е това, ако не лицемерие? Затова питаме те нямат ли огледало в къщата си? Ако се погледнат в огледалото, ще видят истината и може би ще се засрамят", каза Акар.

Той подчерта, че Гърция прави всичко възможно да "експлоатира и изопачи" всяко събитие, да повлияе на трети страни с "лъжи и клевети" и да се оплаче отТурция на трети страни, добавяйки: "В този смисъл не е грешно да се каже, че (Атина) следва двулична политика. Има двулична политика."

Акар повтори, че Гърция тормози турските самолети, прихващайки ги с радари, като каза: "Това е враждебно отношение, ... те показват враждебно поведение. Това е неприемливо. Това е голямо лицемерие. Това трябва да се види."

Гърция получи подкрепата на Франция срещу Турция

Гърция получи подкрепата на Франция срещу Турция

Атина и Париж имат двустранно споразумение за стратегическо сътрудничество

Припомняме, че турски самолети, участващи в мисии на НАТО над Егейско и Източното Средиземноморие на 23 август, бяха прихвнати от произведена в Русия система за противовъздушна отбрана С-300, разположена на гръцкия остров Крит.

В неделя Девлет Бахчели, председател на Партията на турското националистическо движение и коалиционен партньор на президента Реджеп Тайип Ердоган, се присъедини към серията от агресивни изявления на турски официални лица, като каза, че "за турците ще бъде лесно да стигнат до отсрещния бряг на Егейско море", цитира думите му гръцкият вестник "Катимерини".

"Правителството на Гърция трябва да спре... постоянно да ни дразни... Гърция иска целият свят да осъди Турция. Гръцкото правителство си играе с огъня, когато твърди, че след Украйна има опасност от нова война. Островите, на които седи незаконно и несправедливо, са наше право. Не трябва да ни провокират. Те не трябва да изпитват търпението ни. Ако искат още веднъж да ги избутаме в морето, нека ни кажат и ще ги хвърлим всичките, дай Боже. За нас не е нищо да стигнем от нашия бряг до отсрещния бряг на Егейско море", каза Бахчели.

Показват остров Крит и други острови като турски на среща на "Сивите вълци"

Показват остров Крит и други острови като турски на среща на "Сивите вълци"

Коалиционният партньор на Ердоган се е снимал с картата