На 27 февруари, индийски и пакистански военни самолети участваха във въздушна битка за Кашмир, което доведе до свалянето на индийски МиГ-21 и пакистански самолет F-16, както твърдят индийските военновъздушни сили, съобщава "Спутник".

Радарни изображения, показващи въздушната битка между пилота на индийските военновъздушни сили Абхинандан Вартаман и пакистански самолет F-16, са показани от индийските ВВС като "неопровержимо доказателство", че F-16 е свален, според НДТВ.

"IAF има неопровержими доказателства за факта, че F-16 е използван от пакистанските военновъздушни сили на 27 февруари 2019 г., но също така, че IAF MIG 21 Bison е свалил F-16", съобщава ръководителят от индийските ВВС Рави Гопал Кришана Капур.

САЩ брои пакистанските самолети и няма свален F-16 от Индия

САЩ брои пакистанските самолети и няма свален F-16 от Индия

Индия пита, кой тогава е вторият свален пилот, след като не е техен

Изявлението е дни след като изданието "Форин афиърс" съобщи, че официални представители на САЩ наскоро са преброили самолетите F-16 на Исламабад и установяват, че никой не е изчезнал, което противоречи на твърденията на Индия, че е свален пакистанки изтребител.

На свой ред Пакистан отрича твърденията, че са използвали своите F-16 срещу Индия. Инцидентът доведе до ескалация на напрежението между двете страни.

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

Напрежението между Индия и Пакистан сякаш се успокоява

"При въздушния бой, един индийски МиГ-21, пилотиран от командир Абхинандан, свали пакистански F-16, както е показано в радарното изображение. След като МиГ-21 е свален, Абхинандан катапултира, но парашутът му премина през границата и той бе задържан от пакистанската армия", обяснява Капур.

ВВС допълва, че са наблюдавани два парашута, което се потвърждава и от прихванати радиосъобщения. Дори пакистанският премиер Имран Хан коментира за "повече от един пилот". Това категорично доказва, че два самолета са свалени в този ден в същия район, в интервал от минута до 1 минута 30 секунди.

"Индийските ВВС имат по-достоверна информация и доказателства, които ясно показват факта, че пакистанските ВВС са загубили един F-16 във въздушната битка на 27 февруари. Въпреки това, поради съображения за сигурност и поверителност, все пак сме ограничили информацията, която се споделя в обществото", допълва офицерът.

Индия планира нападение срещу Пакистан този месец, предупреди Исламабад

Индия планира нападение срещу Пакистан този месец, предупреди Исламабад

По думите му тя може да се проведе между 16 и 20 април