Индонезия е закупила 12 нови дрона от Turkish Aerospace на стойност 300 милиона долара, съобщи във вторник нейното министерство на отбраната цитирано от "Ройтерс". Това е последната от поредица покупки, насочени към модернизиране на остарялото военно оборудване на страната.

Сделката идва, след като президентът на Индонезия Джоко Видодо през юли предупреди кабинета си да поддържа "здравословен" бюджет, като подчерта огромните разходи на агенциите за сигурност на страната, включително министерството на отбраната.

През януари министърът на отбраната Прабово Субианто сключи сделка на стойност 800 милиона долара за закупуване на 12 изтребителя Mirage 2000-5, които предизвикаха критики, тъй като бяха счетени за твърде стари. Индонезия през февруари също купи 42 бойни самолета Rafale за 8,1 милиарда долара, които ще бъдат разпределени на етапи в продължение на няколко години.

Според правителствени данни, министерството на отбраната разполага с най-голямото разпределение от общия бюджет на страната тази година, със 134,3 трилиона рупии (8,89 милиарда долара).

Сделката с базираната в Анакара Turkish Aerospace беше финализирана през февруари, като се очаква дроновете да бъдат доставени в рамките на 32 месеца след подписването. Сделката също така включва тренировъчни и летателни симулатори, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Индонезия се противопостави на разполагането на ядрени оръжия в Югоизточна Азия

Индонезия се противопостави на разполагането на ядрени оръжия в Югоизточна Азия

Регионът е една от петте зони в света без ядрено оръжие