Израелски министър предупреди за възможни преки или прокси нападения на Иран срещу Израел, ако конфликтът между Техеран и Вашингтон ескалира, съобщава "Ройтерс".

САЩ засилиха икономическия и военния натиск върху Иран, като президентът Доналд Тръмп в четвъртък призова лидерите му да разговарят с него за отказване от ядрената си програма и заяви, че не би могъл да изключи въоръжена конфронтация.

В Иран убедени: Военният флот на САЩ може да бъде унищожен с една ракета

В Иран убедени: Военният флот на САЩ може да бъде унищожен с една ракета

След като американски самолетоносач се отправи към Персийския залив

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, което подкрепя твърдата позиция на Тръмп срещу своя най-голям враг, до голяма степен се въздържаше от коментари относно изострящото се напрежение между Иран и САЩ.

Късайки с мълчанието, израелският енергиен министър Ювал Щайниц заяви, че в Персийският залив "нещата се разгорещяват".

"Ако се случи някакъв горещ конфликт между Иран и САЩ, между Иран и неговите съседи, не изключвам те да активират "Хизбула" и "Ислямски джихад" от Газа, или дори, че ще се опитат да изстрелят ракети от Иран към Държавата Израел", коментира Щайниц, който е член на кабинета по сигурността на Нетаняху, пред местна телевизия.

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Пентагонът обмисля да изпрати допълнителна огнева мощ в региона, включително системи за противоракетна отбрана

Израелските военни отказаха да коментират на въпрос, дали се подготвят за евентуални заплахи, свързани с конфликта между Иран и САЩ.

Израел размени удари с иранските сили в Сирия, както и с "Хизбула" и палестински екстремисти. Ала той не е водил открита война с Иран, страна, която се намира в другия край на Близкия изток.