Иран заклейми американския президент Доналд Тръмп като "слабоумен" заради спорното преместване на посолството на САЩ в Йерусалим, като призова за съпротива от страна на палестинците и международната общност, съобщава "Франс прес".

"Америка влезе в криза на вземане на стратегически решения, което изглежда незряло и опасно на международната сцена", подчерта председателят на иранския парламент Али Лариджани, който е основна фигура сред иранската политическа върхушка, на конференция за палестинската ситуация в Техеран.

Палестинците бесни: Тръмп и хората му са дилъри на недвижими имоти, а не лидери

Палестинците бесни: Тръмп и хората му са дилъри на недвижими имоти, а не лидери

Гневни са от преместването на посолството на САЩ в Израел

"Смятам, че настоящият президент на САЩ не е в състояние да идентифицира и да прецени дългосрочните последици от действията си", добави той.

САЩ трябва да отворят официално новото си посолство в Йерусалим по-късно днес на фона на масовия палестински гняв и масовите похвали от страна на израелците.

"Вземането на необмислени решения и предприемането на непресметнати действия не могат да продължат в днешния свят. Слабоумието струва скъпо на държавниците и те в края на краищата ще трябва да платят цената", подчерта още шефът на иранския парламент.

Откриват американското посолство в Йерусалим

Откриват американското посолство в Йерусалим

Церемонията ще премине без присъствието на Тръмп

Иран е основен крепител на палестински групировки, включително на радикалните ислямисти от "Хамас", а противопоставянето на Израел е основен принцип на режима на аятоласите след ислямската революция през 1979 г.

Лариджани призова за "незабавна реакция" от страна на палестинците, ислямските страни и международната общност - включително бойкоти и официални жалби пред ООН.

САЩ "не трябва да смятат, че такива действия... могат да останат без отговор", изтъкна още той.