Шведските власти съобщиха, че миналата година Иран е хакнал услуга за текстови съобщения и е изпратил хиляди съобщения, призоваващи шведите да отмъстят на подпалвачите на Корана, съобщава "Ройтерс".

През 2023 г. лица в Швеция на няколко пъти подпалиха публично свещената книга на исляма, което предизвика възмущение в мюсюлманския свят и засили страховете от атаки на джихадисти.

"Полицията е в състояние да установи, че кибергрупа е действала от името на Иранската революционна гвардия, за да проведе кампания за влияние", посочи шведската служба за сигурност.

"Целта беше, наред с други неща, Швеция да се представи като ислямофобска страна и да се създаде разделение в обществото", допълни тя.

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите"

Миналата година Швеция повиши тревогата си за опасност от тероризъм след изгарянето на Корана.

Шведската прокуратура заяви, че разследването е установило, че иранската държава чрез Иранската революционна гвардия е извършила нарушението на данните.

Шведската служба посочи, че е идентифицирала отделните хакери, извършили кибератаката, но няма да повдига обвинения.

"Тъй като извършителите действат за чужда сила, в този случай Иран, преценката ни е, че липсват условията за наказателно преследване в чужбина или екстрадиция в Швеция", отбеляза тя.

Швеция дава на съд двама за изгаряне на Корана

Швеция дава на съд двама за изгаряне на Корана

Те са обвинение в агитация срещу етническа или национална група в четири отделни случая