Испанското правителство одобри законопроект, позволяващ на всеки на възраст над 14 години да променя пола си законно без медицинска диагноза или хормонална терапия, съобщава "Ройтерс".

Проектозаконът, който ще бъде обявен за обществено обсъждане преди второ четене в кабинета и гласуване в долната камара на парламента, премахва изискването за две години хормонална терапия и психологическа оценка за смяна на пола в официалните регистри.

Министърът на равенството Ирен Монтеро обяви като "исторически" днешният ден, в който бе взето това решение след 15 години без никакъв законодателен напредък по въпроса.

Изпращаме силно послание за защита на хората от ЛГБТИ общността, заяви тя.

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

В 27-членната общност няма да се толерира дискриминация

Съгласно законопроекта младежите от 14 до 16 години се нуждаят от разрешение на родителите си, след като през май парламентът отхвърли предложение от група политически партии за предоставяне на пълна свобода на децата за законно самоопределяне на пола си.

Според активисти и семейства на транссексуални деца законопроектът не стига достатъчно далеч, докато някои феминистки асоциации се противопоставят.

Това поставя Испания в центъра на европейския дебат за правата на ЛГБТ хората. Миналата седмица лидерите на Европейския съюз се изправиха срещу министър-председателя на Унгария заради новия му закон против ЛГБТ общността.

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС - нарушава основни ценности с антихомосексуален закон

Премиерът на Нидерландия иска и решаване на проблема със зоните без гейове в Полша

С проектозакона, който също забранява хормоналните терапии за смяна на пола, Испания ще се присъедини към редица държави, които се опитват да разграничат избора на пол от медицинските процедури и ще се превърне в най-голямата европейска държава, въвела самоопределяне на пола.

Ако проектът бъде одобрен, транссексуалните хора ще могат да декларират своя пол, като попълнят формуляр в службата по вписванията и потвърдят решението си три месеца по-късно.

Проектозаконът е част от политическо споразумение, подписано между Испанската социалистическа партия (PSOE) и нейния ляв коалиционен партньор Unidas Podemos. Преговорите продължиха месеци поради противоречивите позиции на двете управляващи страни.