Икономическият и социален съвет (ИСС) призовава държавните институции да упражнят цялото влияние и авторитет на европредседателството за иницииране създаването на пътна карта за Европейския стълб на социалните права.

В приетото становище "Европейският стълб на социалните права и ролята на организираното гражданско общество" на ИСС се призовава за фокусирани разговори по въпроса по време на тристранната социална среща и на Европейския съвет в края на месец март. ИСС настояват да се формулират конкретни предложения, така че да стартира процесът на изграждане на европейски план с насоки и пътна карта за прилагане на Европейския стълб на социалните права (ЕССП) за всички европейски граждани.

Лидерите на ЕС обявиха създаването на Европейски стълб на социалните права

Лидерите на ЕС обявиха създаването на Европейски стълб на социалните права

Това е повратен исторически момент за Европа

Според ИСС за постигането на целите на ЕССП се изискват целеви финансови ресурси както по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове и особено по линия на Европейския социален фонд, така и чрез национално финансиране.

Икономическият и социален съвет призовава също за превръщането на Европейския семестър в Европейски икономически и социален семестър, като в същото време да се усъвършенстват процедурите, да се допълнят съответните документи и да се оценява напредъка чрез таблицата със социалните показатели. Необходимо да се допълнят и националните програми за реформи и конвергетните програми, както и специфичните препоръки по държави с показатели, отчитащи напредъка по ЕССП.

В становището ИСС се посочва и че прилагането на механизъм за наблюдение напредъка при въвеждане на ЕССП от всяка държава членка чрез използване на специален набор от социални показатели е правилен подход. "Такова институционално въздействие е полезно, защото гарантира еднопосочност в усилията, политиките и в мерките за сближаване в посока "нагоре"."

ИСС иска ускорен ход към чакалнята на еврозоната

ИСС иска ускорен ход към чакалнята на еврозоната

България е най-готова, има пълно единство между работодатели и синдикати

Не на последно място ИСС посочват, че е важна ролята на организираното гражданско общество за мобилизиране на заинтересуваните страни в дългосрочния процес на реализиране на ЕССП чрез засилване на дебата в обществото, чрез повече информация за гражданите, споделяне на добри практики, изразяване на становища, участие в наблюдението, подобряване качеството на двустранния диалог и други.

КНСБ иска национален план за действие по Европейския социален стълб

КНСБ иска национален план за действие по Европейския социален стълб

Министър Петков отчете, че за да имат правна сила принципите и правата се изискват специални мерки или законодателство