Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са установили "пълен контрол" над Авдеевка, Донецка област, тъй като на 17 февруари руските сили продължиха да напредват в селището, а украинските сили вероятно са се изтеглили от града. На 17 февруари вечерта Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин, че елементи на руската Централна групировка на силите завършват превземането на Авдеевка и разчистват районите, където според Шойгу руските сили са хванали в капан украински сили.

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Публикуваните на 17 февруари геолокационни кадри показват, че руските сили са напреднали в северната част на Авдеевка покрай железопътната линия, в източната част на коксохимическия завод  и в промишлената зона край кариерата в североизточната част на града.

Допълнителни геолокационни кадри показват, че руските сили напредват в централната част на Авдеевка от юг и превземат сградите на градската администрация и Двореца на културата.

Руските военни блогъри до голяма степен твърдят, че руските сили са завзели по-голямата част от Авдеевка, с изключение на някои от западните покрайнини, и са напреднали до Ласточкине (западно от Авдеевка), въпреки че някои известни военни блогъри твърдят, че огнища на украинските сили остават в западната част на коксохимическия завод в Авдеевка, в микрорайон "Химик" в югозападната част на Авдеевка и в жилищния район в югоизточната част на Авдеевка.

Украински официални лица посочват, че украинските сили са нанесли тежки загуби на руските сили по време на отбраната на Авдеевка и изтеглянето от нея - пресслужбата на украинската Таврийска група войски съобщава, че украинските сили са нанесли загуби на 20 018 души личен състав, 199 танка и 481 бронирани бойни машини в Таврийското направление (от Авдеевка през западната част на Запорожка област) между 1 януари и 15 февруари, като по-голямата част от тези загуби са нанесени в района на Авдеевка.

Украински военнослужещ, за когото се съобщава, че действа в близост до Авдеевка, заявява, че руските сили са загубили стотици военнослужещи само на 17 февруари, а на 16 февруари са понесли огромни загуби.

Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Олександър Тарнавски заяви, че някои украински сили са били пленени по време на изтеглянето от Авдеевка, но че изтеглянето до голяма степен е протекло по план и че руските сили не са завършили планираното обкръжаване на украинските сили.

Путин поздрави военните за превземането на Авдеевка

Путин поздрави военните за превземането на Авдеевка

Президентът изпратил телеграма

Руските източници до голяма степен характеризират украинското изтегляне като неорганизирано и скъпоструващо и твърдят, че руските сили са успели да обкръжат големи украински групи в Авдеевка, но ISW не наблюдава доказателства в подкрепа на тези руски твърдения. Руските ултранационалистически военни блогъри до голяма степен разпространиха едни и същи няколко видеоклипа с шепа украински военнопленници, пленени край Авдеевка, за да твърдят, че руските сили са успели да обкръжат големи групи украински сили в селището.

Руските военни блогъри също така твърдяха, че украинските сили са претърпели прекомерни загуби в Авдеевка поради неорганизирано изтегляне, а Шойгу по подобен начин заяви, че украинските сили са загубили над 1500 души през последните 24 часа.

Руските военни блогъри обикновено публикуват и усилено разпространяват кадри от пленяването на украински военнопленници и кадри на загинали във войната по време на сражения с голямо информационно значение, а кадрите, които руските военни блогъри са разпространили досега, не съответстват на руските твърдения за украински загуби и пленяване на украински военнопленници.

Руските военни блогъри също така разпространиха ограничени кадри на шепа украински военнослужещи, които се изтеглят под обстрел, за да подкрепят твърденията, че изтеглянето е било неорганизирано, но тези кадри сами по себе си не показват, че е имало големи хаотични украински изтегляния.

Някои военни блогъри също така разпространиха кадри, показващи как украинските сили се движат свободно на открито по време на изтеглянето си.

И тази вечер продължава изтеглянето на украинците от Авдеевка

И тази вечер продължава изтеглянето на украинците от Авдеевка

Битката не е спирала

Липсата на кадри в подкрепа на руските твърдения, че изтеглянето не е било организирано или че руските сили са взели много украински военнопленници, сама по себе си не опровергава руските твърдения, но липсата на такива кадри е много необичайна за информационната среда, когато руските сили превземат дадено селище.

Донецката народна република (ДНР) публикува обширни кадри от дронове от районите, в които действа 1-ви армейски корпус на ДНР, включително района на Авдеевка, а руските сили са склонни да публикуват обширни украински загуби, за да демонстрират мащаба на своя успех.

Макар че в настоящото руско информационно пространство не се възхваляват толкова много ужасите на бойното поле, както направиха свързаните с Групата на Вагнер източници по време на превземането на Соледар и Бахмут през зимата и пролетта на 2023 г., Авдеевка е толкова важен район на фронта, че липсата на заснемане или усилване на кадри от такива събития е необичайна, ако тези събития са се случили, както се твърди.

Изглежда, че руските сили временно са установили ограничено и локално превъзходство във въздуха и са успели да осигурят на сухопътните войски непосредствена въздушна подкрепа през последните дни на настъпателната операция за превземане на Авдеевка, което вероятно се случва за първи път в Украйна.

Говорителят на украинска бригада, действаща в близост до Авдеевка, заяви на 17 февруари, че през последния ден руските сили са изстреляли 60 авиобомби KAB по украинските позиции в Авдеевка, а украински войник, действащ в района, заяви, че през последните дни руските сили са изстреляли до 500 авиобомби по Авдеевка.

Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Олександър Тарнавски заяви, че на 14 февруари руските сили са нанесли 73 въздушни удара по Таврийското направление ("Авдеевка" през западната част на Запорожка област), което е рекорден брой, тъй като руските сили са засилили тактическото си движение на завой в Авдеевка.

Свързан с Кремъл военен блогър твърди на 17 февруари, че само през последните 48 часа руските сили са изстреляли 250 авиобомби FAB по един конкретен район в Авдеевка.

ISW: Украйна се изтегли от Авдеевка

ISW: Украйна се изтегли от Авдеевка

Германия и Франция с ясен ангажимент за подкрепа на Зеленски

Руски източници широко приписват на използването на бомбините килими, което е позволило на руските сили да преодолеят украинската отбрана в Авдеевка, а някои руски военни блогъри твърдят, че руските сили имат въздушно превъзходство в района.

От началото на 2023 г. руските сили постепенно увеличиха използването на авиобомби на цялата територия на театъра на военните действия, но неотдавнашното масово използване на авиобомби в Авдеевка е първият случай, в който руската авиация използва тези бомби в голям мащаб за осигуряване на непосредствена въздушна подкрепа на настъпващите пехотни войски.

Руски инструктор от "Щурм-З" твърди, че руските сили досега са имали трудности с провеждането на масови въздушни удари при операции за непосредствена въздушна поддръжка и изрази надежда, че операциите на руската авиация в Авдеевка ще предвещаят промяна в руските операции на други места по фронтовата линия.

Способността на руските сили да нанасят тези масови удари в продължение на няколко дни в най-активната част на фронтовата линия предполага, че украинските сили не са били в състояние да им откажат достъп до въздушното пространство около Авдеевка и руските сили вероятно са използвали това временно локално въздушно превъзходство, за да улеснят превземането на голяма част от селището.

Забавянето на западната помощ за сигурност може да доведе до по-нататъшни значителни ограничения на украинската противовъздушна отбрана, които да позволят на руските сили да повторят близката въздушна подкрепа, която улесни руския напредък в Авдеевка, в голям мащаб в Украйна. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 17 февруари, че един от основните уроци, научени от защитата на Авдеевка, е, че украинските сили се нуждаят от модерни системи за противовъздушна отбрана, за да попречат на руските сили да използват бомби.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че украинската противовъздушна отбрана трябва да сваля руските щурмови самолети Су-34 и Су-35, които пускат авиобомбите, за да спре ударите.

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Решението идва преди украинските части да бъда обкръжени

Пикиращите бомби имат обсег на действие до 70 км и руските сили широко започнаха да ги използват в опит да позволят на тактическите самолети да нанасят удари от по-далеч зад фронтовата линия, за да се сведат до минимум руските загуби в Украйна.

Украинските сили се нуждаят от голям брой системи за противовъздушна отбрана, които могат ефективно да поразяват руски самолети на тези разстояния. Украински официални лица подчертаха, че Украйна е изправена пред "критичен недостиг" на ракети за противовъздушна отбрана, а на 9 февруари New York Times съобщи, че американски официални лица оценяват, че украинските запаси от ракети за противовъздушна отбрана ще се изчерпят през март 2024 г. без по-нататъшно попълване чрез западна помощ за сигурност.

Ограничените ефективни системи за противовъздушна отбрана, намаляващите запаси от ракети за противовъздушна отбрана и продължаващите руски ракетни удари и удари с дронове по населените места в тила вероятно ще принудят Украйна да направи труден избор за това кои райони на фронтовата линия да бъдат покрити с противовъздушна отбрана.

Повтарящото се временно локализирано и ограничено руско превъзходство във въздуха вероятно ще позволи на руските сили да преследват по-агресивно оперативен напредък по фронтовата линия.

Широко разпространеното временно превъзходство във въздуха би позволило на руските сили да провеждат рутинни широкомащабни авиационни операции и да бомбардират украински градове отвъд фронтовата линия с опустошителен ефект.

Според съобщенията украинските сили са свалили три руски изтребителя - два Су-34 и един Су-35 - над Донецка област на 17 февруари, като вероятно са ангажирали оскъдни средства за противовъздушна отбрана, за да помогнат за прикриването на изтеглянето на украинските сили от Авдеевка.

Русия била пленила украински войници в Авдеевка

Русия била пленила украински войници в Авдеевка

Продължават тежките сражения

Руските власти арестуваха няколкостотин демонстранти на 17 февруари по време на малко по-мащабни демонстрации в отговор на смъртта на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални. Руски опозиционни информационни агенции съобщиха, че през последните два дни руските правоприлагащи органи са задържали най-малко 350 души в над 30 руски града, когато тълпи са се събрали да положат цветя в чест на Навални, включително около 230 души само на 17 февруари.

Руски опозиционни източници също така публикуваха кадри, на които се вижда как неуточнени руски актьори събират цветя, положени на Соловецкия камък в град Москва и на други временни паметници на Навални в цяла Русия в нощта на 16 срещу 17 февруари, опитвайки се да заличат всякакви следи от предишни демонстрации.

Руските власти като че ли толерират по-малките публични събирания непосредствено след обявяването на смъртта на Навални, но изглеждат по-малко толерантни и полагат по-съгласувани усилия за потушаване на втория ден на по-големи демонстрации.

На 17 февруари Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че САЩ са изпратили 500 000 долара от конфискувани руски средства в Естония за ремонт на енергийната инфраструктура на Украйна.

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

Прага спасява Киев срещу руската агресия

Министерството на правосъдието съобщи, че САЩ са придобили средствата, след като са разбили незаконна мрежа, опитваща се да внесе в Русия произведени в САЩ високопрецизни металорежещи машини.

Заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монаво заяви, че това демонстрира решимостта на САЩ и Естония да прекъснат достъпа на Русия до важни западни технологии.