Руският президент Владимир Путин започна петия си мандат като президент на Русия на 7 май и подчерта необходимостта от безспорно автократично управление на Русия, като същевременно индиректно призова за победа в Украйна.

Руските ултранационалисти възхваляваха началото на петия мандат на Путин като историческо събитие и изрично одобряваха автократичната традиция, в която Путин се вписва, като един от тях го приветстваше като "император" - официалната титла на руските царе от времето на Петър Велики.

Руските ултранационалисти изразиха и надежда, че Путин ще продължи да задълбочава антизападната идеология, която Кремъл усилено развива от началото на пълномащабната инвазия.

Настоящият руски министерски кабинет и министър-председателят Михаил Мишустин официално подадоха оставка на 7 май, както повелява конституцията, а министрите, които се върнат на служба, и тези, които Путин замени, ще покажат кой се ползва с благоволението на Путин и ще дадат сигнал за политическите му приоритети за петия му мандат.

Беларус обяви изненадваща проверка на ядрената готовност, която вероятно е част от отново засилената кампания на Кремъл за рефлексивен контрол, насочена към вземането на решения на Запад.

На 7 май Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е разкрила мрежа от оперативни работници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са планирали да убият украинския президент Володимир Зеленски и други високопоставени украински разузнавателни и военни служители.

Путин: Русия сама ще определя съдбата си

Путин: Русия сама ще определя съдбата си

Той е уверен в руската победа

На 7 май руската Главна прокуратура обяви американската неправителствена организация (НПО) Freedom House за "нежелана организация", вероятно като част от продължаващите усилия за укрепване на контрола върху вътрешното информационно пространство и по-нататъшно лишаване на руснаците от достъп до организациите на гражданското общество и независими оценки на гражданските и политическите права в Русия.

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си край Авдеевка, град Донецк и в западната Запорожка област.

ISW: Тече битка за власт в Кремъл преди поредния президентски мандат на Путин

ISW: Тече битка за власт в Кремъл преди поредния президентски мандат на Путин

Москва оказва натиск над Запада чрез ядрени заплахи

Руски окупационни служители продължават да полагат усилия за насилствено вербуване на украински цивилни граждани в руската армия в окупираната Херсонска област.

Кремъл работи с окупационните администратори за засилване на руския контрол върху системата за закрила на децата в окупирана Украйна.