Украинските войски имат потенциал да възобновят инициативата на фронта през 2023 г. при достатъчна и навременна подкрепа от страна на Запада.

Това прогнозира Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ на ситуацията на фронта в Украйна.

Анализаторите отбелязват, че президентът Володимир Зеленски и министърът на отбраната Олексий Резников са направили синхронни изявления преди дни за подготовката на украинските въоръжени сили за контраатака в близко бъдеще.

В същото време в доклада се посочва важността на защитата на Бахмут. МВнР поддържа оценката, че решението на Украйна да защитава града е стратегически обоснован опит да притисне руските войски в отделен участък на фронта и да ги разбие.

Според Зеленски обаче украинците ще продължат да защитават Бахмут, но "не на всяка цена".

В края на краищата, както заяви членът на Комитета на Върховната рада по въпросите на националната сигурност, отбраната и разузнаването Федор Вениславски, Русия е хвърлила "всички боеспособни части в Луганска и Донецка област, както и частично в Запорожка област".

По този начин депутатът потвърди, че Москва не разполага с големи неизползвани боеспособни резерви, които биха могли да бъдат разгърнати и да променят хода на операциите.

TIME: Защо народът на Украйна ще триумфира

TIME: Защо народът на Украйна ще триумфира

Подобно на Хитлер, Путин ще се провали в начинанието си - не само ще се провали, но в крайна сметка това ще го унищожи

"Тези констатации са в съответствие с оценката на ISW, че Украйна има потенциал да възобнови инициативата през 2023 г. при достатъчна и навременна подкрепа от страна на Запада", допълват от Института за изследване на войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Киев на 20 февруари преди първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и обяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 500 млн. долара, включително гаубични снаряди, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдение и други помощи.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че администрацията на Байдън е уведомила Москва за посещението на Байдън малко преди отпътуването му за Украйна с цел "деконфликт".

Посещението на Байдън и моментът на пътуването му до Европа ясно сигнализират за продължаваща подкрепа на Запада за Украйна след съгласуваните усилия на Русия да възпре западната военна помощ и политическа подкрепа.

На 19 февруари руското Министерство на отбраната (МО) потвърди официалното интегриране на опълченските формирования на Донецката и Луганската народна република (ДНР/ЛНР) в състава на руските въоръжени сили в отговор на нарастващите критики относно съобщенията за промени в командния състав на марионетните части.

Шестима руски войници загинаха при пожар в бункер до границата с Украйна

Шестима руски войници загинаха при пожар в бункер до границата с Украйна

След "грубо нарушение" на правилата за безопасност

Руското МО опроверга съобщенията за предполагаемо уволнение на офицери от 1-ви и 2-ри армейски корпус на интегрираните ДНР и ЛНР, вероятно в отговор на широко разпространените критики от страна на военните блогове и прокситата относно съобщеното уволнение на говорителя на опълчението на ДНР Едуард Басурин на 17 февруари.

Решението за реорганизация на милициите на ДНР и ЛНР в условията на продължаваща офанзива вероятно показва, че руското МО не осъзнава напълно мащаба на предизвикателствата, свързани с интегрирането на нередовните сили в професионалната армия, особено в период на интензивни бойни действия.

Силите на ДНР и ЛНР в момента се сражават в Донбас в подкрепа на целта на Русия да достигне административните граници на Донецка и Луганска област и подобно ненавременно преструктуриране на командната структура може да намали сплотеността в рамките на марионетните части и между тях и руските сили.

Руските сили страдат от собствените си недостатъци в сплотеността на подразделенията и вероятно ще се сблъскат с по-голямо напрежение с марионетните милиции, които не са били обучени по професионални стандарти.

Прокси елементите също така многократно са се оплаквали, че получават неравностойно третиране от страна на Кремъл, а мобилизираните руски военнослужещи наскоро на свой ред обвиниха формированията на ДНР и ЛНР в злоупотреби и дискриминация.

Преструктурирането на марионетните милиции също така подсказва, че руското военно командване се опитва да постигне всички желани реформи, докато руското МО се ползва с благоволението на руския президент Владимир Путин. Възможно е руското военно командване да признава, че Русия не разполага с бойни способности, за да достигне административните граници на Донецка и Луганска област в краткосрочен план, и вероятно се опитва да ускори някои планирани реформи, преди Путин отново да се разочарова от неспособността на руското МО да осигури значим напредък.

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Зеленски вярва, че Пекин е наясно с това

Алтернативно руското военно командване може да се заблуждава относно способността си бързо и безпроблемно да изпълни целите за професионализация, за да подпомогне продължаващата офанзива, и да не възприема проблемите, свързани с провеждането на значителна военна реформа, докато провежда трудни офанзивни операции.

Руското МО се опитва едновременно да професионализира различни аспекти на руските въоръжени сили, като се насочва към влиянието на "Вагнер", интегрира мобилизираните военнослужещи в марионетни и конвенционални формирования и въвежда стандарти за лично обгрижване и процедури за оперативна сигурност.

Руското военно командване вероятно е прекратило независимия достъп на финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин до артилерийски снаряди и тежко въоръжение като част от усилията за професионализиране на руските конвенционални сили.

На 20 февруари Пригожин заявява, че руското военно командване е спряло да предоставя артилерийски снаряди на Вагнер в резултат на неговите "сложни отношения" с неуточнени, но вероятни служители на руското Министерство на отбраната (МО).

Пригожин твърди, че Вагнер изпитва "пълен глад за снаряди" в резултат на това, че руските военни служители пренебрегват исканията му и въвеждат нови ограничения и рестрикции за снабдяването му с боеприпаси.

Въпреки провала в Украйна, Сергей Шойгу запазва поста си

Въпреки провала в Украйна, Сергей Шойгу запазва поста си

Владимир Путин има различни причини да задържи министъра на отбраната

Възможно е жалбата на Пригожин да представя погрешно опустошителното въздействие на липсата на артилерийски боеприпаси върху "Вагнер", за да прикрие истинското си разочарование от неспособността на "Вагнер" да разполага със собствени артилерийски системи, независими от конвенционалните руски части.

Пригожин изисква от руското военно ръководство да загърби принципите си и да спаси военнослужещите на "Вагнер", като им предостави снаряди. Малко вероятно е обаче "Вагнер" да действа в направление Бахмут напълно без артилерийска поддръжка.

Вероятно "Вагнер" получава артилерийска подкрепа от конвенционалните руски сили, които подкрепят операциите на "Вагнер" в района след кулминацията на настъплението.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров вероятно е оповестил срещата си с Пригожин на неуточнена дата, за да успокои евентуалния гняв на Пригожин заради вероятния отказ на Кадиров да се присъедини към информационната кампания на Пригожин срещу руското МО. На 19 февруари Кадиров публикува снимка, на която се вижда, че се е срещнал с Пригожин на неуточнена дата и е приветствал групата "Вагнер" за успеха и работата ѝ в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че правителството на САЩ е обезпокоено от факта, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия. В интервю за CBS News на 19 февруари Блинкен заяви, че на Мюнхенската конференция по сигурността е казал на китайския външен министър Ван И, че китайската смъртоносна подкрепа за Русия ще има "сериозни последици" за американско-китайските отношения.

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

Контейнери с радиоактивни вещества били доставени от територията на европейска държава

Руското МО вероятно е отговорило на призива към руските военни да се насочват систематично към електрическата инфраструктура, поддържаща украинските атомни електроцентрали (АЕЦ), като е определило възможни информационни условия за удари, целящи да принудят тези АЕЦ да бъдат аварийно спрени.

На 19 февруари руското МО фалшиво заяви, че украински официални лица планират атаки под фалшив флаг срещу опасни радиационни съоръжения в Украйна, за да обвини руските сили в провеждане на безразборни удари по тези съоръжения в нарушение на Конвенцията за ядрена безопасност преди 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН на 22 февруари.

Основни изводи:

  • Президентът на САЩ Джо Байдън посети Киев на 20 февруари преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, с което даде знак, че САЩ продължават да подкрепят Украйна в усилията й да освободи територията си.
  • Украинските официални лица продължават да реагират на изявленията на неуточнени представители на американската отбрана относно темпото и перспективите на войната с наближаването на едногодишния ѝ срок.
  • На 19 февруари руското Министерство на отбраната (МО) обяви официалното интегриране на опълченските формирования на Донецката и Луганската народна република (ДНР/ЛНР) в състава на руските въоръжени сили в отговор на нарастващите критики относно съобщенията за промени в командния състав на марионетните части.
  • Решението за реорганизация на милициите на ДНР и ЛНР в условията на продължаваща офанзива вероятно показва, че руското МО не разбира мащаба на предизвикателствата, свързани с интегрирането на нередовни сили в професионална армия по време на интензивни бойни операции.
  • Реструктурирането на прокси милициите подсказва, че руското военно командване се опитва да постигне всички желани от него реформи, докато руското МО се ползва с благоволението на руския президент Владимир Путин.
  • Руското военно командване вероятно е отрязало независимия достъп на финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин до артилерийски снаряди и тежко въоръжение като част от усилията за професионализиране на руските конвенционални сили.
  • Възможно е Пригожин да е представил невярно опустошителното въздействие на липсата на артилерийски боеприпаси върху "Вагнер", за да прикрие истинското си разочарование от неспособността на "Вагнер" да притежава и експлоатира собствени артилерийски системи.
  • Ръководителят на Чеченската република Кадиров вероятно се е опитал да успокои евентуалния гняв на Пригожин заради вероятния отказ на Кадиров да се присъедини към информационната кампания на Пригожин срещу руското МО.
  • Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че правителството на САЩ е обезпокоено от евентуалното разглеждане на възможността Китай да изпрати смъртоносна помощ на Русия.
  • Руското МО вероятно е отговорило на призива към руските военни да се насочват системно към електрическата инфраструктура, поддържаща украинските атомни електроцентрали (АЕЦ), като е създало възможни информационни условия за удари, целящи да принудят тези АЕЦ да бъдат аварийно спрени.
  • Руските сили продължиха сухопътните нападения по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в района на Бахмут, както и в района на град Авдиевка-Донецк и западната част на Донецка област.
  • Украински официални лица съобщиха, че руските сили продължават да опълчват Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).
  • Украински официални лица съобщиха, че руските сили може би се борят да ремонтират системите за противовъздушна отбрана, разположени в Украйна.
  • Руските окупационни власти използват "антитерористична" комисия, за да оправдаят изземването и национализирането на активи в окупирания Крим с цел икономическа и военна изгода.