Забавените и недостатъчни доставки на западни оръжия вероятно ще попречат на Украйна да оборудва всички създадени нови военни части. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, публикувано на 3 юли, че украинските сили са по-добре позиционирани по отношение на жива сила, отколкото бяха преди няколко месеца, но бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването.

Командирът на украинска бригада, действаща близо до Часов Яр, на 3 юли даде подобна оценка на тактическо ниво - украинските сили в неговата зона на операции се нуждаят повече от боеприпаси, отколкото от жива сила.

Зеленски обаче заяви, че отнема твърде много време военното оборудване да пристигне на фронта. Той повтори коментари от началото на юни 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските медии рутинно подчертават това през последните месеци.

САЩ изпращат седми пакет военна помощ на Украйна

САЩ изпращат седми пакет военна помощ на Украйна

На обща стойност над 2 млрд. долара

Това е от решаващо значение за избягване на протакането на войната, което цели руският президент Владимир Путин. Русия счита, че ще може да постига пълзящ напредък в Украйна за неопределено време, вероятно за да стимулира Путин за унищожаване на украинската държавност.

Путин използва съществуващите международни организации, фокусирани върху Евразия и ръководени от Русия, като крайъгълен камък за предложената от него нова алтернативна "архитектура на евразийската сигурност". Руският министър на отбраната Андрей Белоусов заяви по време на срещата на министрите на отбраната на Общността на независимите държави (ОНД) на 3 юли, че наскоро обявената от Путин "Евразийска структура за сигурност" ще обхваща "всички сфери на дейност" и е "отворена за всички евразийски страни без изключение."

Белоусов подчерта значението на руско-беларуската съюзна държава, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в създаването на тази нова евразийска архитектура за сигурност.

Преди това Путин подчерта на 21 юни, че Русия иска да обсъди проблемите на евразийската сигурност с тези международни организации и БРИКС.

Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

Ердоган готов да посредничи за мир в Украйна

По време на срещата с Путин повдигна и други въпроси

Той проведе двустранни срещи с лидерите на различни държави-членки на ШОС, наблюдатели и партньори в диалога в кулоарите на срещата на върха на ШОС на 3 юли. Сред тях бяха президентите на Турция Реджеп Ердоган, Китай Си Дзинпин, Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф и други.

Изявленията на Кремъл за всяка среща бяха до голяма степен шаблонни - наблягаха на дългата история на приятелски отношения, силна търговия и разрастващо се енергийно сътрудничество. Всички те представяха Русия като част от мрежа от приятелски икономически партньори в Евразия въпреки западните санкции. Путин се опитва да създаде коалиция от държави, настроени да действат като алтернатива на Запада и да подкопаят НАТО - Китай, Северна Корея, Виетнам и Венецуела.

Украйна извърши удар с морски дрон срещу руската военноморска инфраструктура в Новоросийск, Краснодарски край през нощта на 3 юли и според съобщенията е повредил енергийната инфраструктура по време на въздушен удар с дрон срещу Белгородска област през нощта на 1 юли. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че Силите на руския Черноморски флот (ЧФ) унищожиха три украински военноморски дрона на път за Новоросийск. Руското министерство на отбраната и руските блогъри по-късно разпространиха кадри, показващи елементи на ЧФ, които отблъскват военноморски дронове, които според съобщенията са били насочени към руската военноморска база в Новоросийск.

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск
Обновена

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск

Работата на пристанището е възобновена

Кметът на Новоросийск Андрей Кравченко потвърди нападението и обяви затварянето на плажовете. Говорителят на украинските ВМС капитан трети ранг Дмитро Плетенчук отбеляза на 3 юли, че украинските ВМС все още не са готови да потвърдят подробности за атаката.

ISW все още не е получил доказателство, че атаката е нанесла щети на руски военноморски цели.

Украинският издател Suspilne, позовавайки се на източници от украинските специални части, съобщи на 3 юни, че на 1 юни удар с украински дрон е "сериозно повредил" Осколския електрометалургичен завод (OEMK) в Белгородска област.

Съобщава се, че неуточнена китайска компания и руски компании разработват дрон, подобен на проектирания от Иран летящ боеприпас Shahed, който Русия да използва в Украйна. Двама неуточнени европейски служители казаха на Bloomberg в статия от 2 юли, че неуточнени руски и китайски компании са провели разговори през 2023 г. за сътрудничество за "копиране" на дронове Shahed и са започнали да разработват и тестват прототип през 2024 г.

Длъжностните лица заявиха, че компаниите се готвят да изпратят дроновете в Русия, но руските сили все още не са използвали дроновете срещу Украйна. Bloomberg съобщи, че според друг служител, запознат с въпроса, Съединените щати оценяват, че КНР в момента не предоставя смъртоносна помощ на Русия, но изпраща комплекти на Русия, които Русия може да преобразува в атакуващи дронове, като същевременно продължава да обмисля дали да изпрати изцяло строи дронове за Русия.

ISW не може независимо да провери никое от тези докладвани изявления на служители.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Bloomberg, публикувано на 3 юли, че Украйна не разполага с доказателства, че КНР предоставя на Русия оръжия, но отбеляза, че Русия е придобила стоки с двойна употреба от КНР. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 1 май, че износът на стоки с двойна употреба е помогнал на Русия значително да увеличи отбранителната си продукция. Русия придобива 70 процента от своите машинни инструменти и 90 процента от своята микроелектроника от Китай.

Предоставянето на съвместно произведени от Китай и Русия боеприпаси на Русия за използване в Украйна би било значителна промяна в отношенията и би означавало, че руският президент е осигурил забележителна отстъпка.

 Китай вероятно разработва ударни дронове за Русия

Китай вероятно разработва ударни дронове за Русия

Тези дронове все още не са използвани в Украйна

ISW продължава да счита, че Китай се опитва да се представи като неутрален посредник и запазва надмощието в отношенията с Русия.