Италианската полиция е арестувала 8 души по подозрение в трафик на хора и фалшифициране на документи. Служителите на реда информират, че лидерът на бандата се е врекъл във вярност на „Ислямска държава”, съобщава „Ройтерс”.

Групата е съставена изключително от чужденци. Тя използвала фалшиви договори и фишове за заплати, осигурени от съучастник - текстилна компания, северно от Неапол, за да получат работни визи за нелегални мигранти. Това съобщават карабинерите в свое съобщение.

Италия подозира роля на „Ислямска държава” в мигрантския поток от Либия

Италия подозира роля на „Ислямска държава” в мигрантския поток от Либия

Имало улики

Ръководител на престъпната банда бил 41-годишният Мохамед Камел Кемири, тунизиец, който преди това е бил арестуван по обвинения за трафик на дрога. Кемири е станал радикализиран ислямист и се разследва заради обвинения за тероризъм, обясняват от полицията.

„Колкото и дълго да живея, аз ще бъда човек на „Ислямска държава” и ако умра, призовавам ви да се присъедините”, заявява Кемири на арабски в телефонен разговор, записан от полицията през януари 2015 г., заяви пред журналисти прокурорът Луиджи Алберто Канавале.

Тунизиецът ставал все по-радикализиран с течение на времето, казват разследващите, след като прегледали дейността му в интернет и социалните медии.

Той празнувал, когато екстремистите, за които по-късно се казвало, че действат от името на „Ислямска държава”, извършвали серия от планирани атаки в Париж през ноември, при които бяха убити 130 души.

„Разследването показва, че има риск, че близки до джихадистите също могат да контролират операциите по трафик на хора”, заяви топ прокурорът срещу тероризма Франко Роберти.

Припомняме, че вчера стана ясно, че италианските власти разследват дали „Ислямска държава” участва в организирането на преминаването на десетки хиляди мигранти през Средиземно море.

Повече от 420 000 мигранти са достигнали до Италия по море от Северна Африка от началото на 2014 година.