Италианската полиция претърси домовете на 18 северноафриканци, заподозрени във връзки със стрелеца ислямист, убил двама шведски футболни фенове в Брюксел през октомври, съобщава "Ройтерс".

По данни на полицията в Болоня се подозира, че лицата са били в контакт в интернет с Абдесалем Ласуед - тунизийският гражданин, живял в Италия между 2012 г. и 2016 г.

Те са използвали "социални профили със съдържание, типично за сектантски екстремистки кръгове", твърди полицията.

Нападателят, самоопределящ се като член на групировката "Ислямска държава", пое отговорност за нападението във видео, разпространени в интернет.

Париж обвини двама души за връзки със стрелеца от Брюксел

Париж обвини двама души за връзки със стрелеца от Брюксел

При атаката бяха убити двама футболни фенове

45-годишният радикализиран тунизиец застреля запалянковците преди международния футболен мач Белгия-Швеция на 16 октомври, а той самият беше смъртоносно прострелян при последвалата полицейска операция.

Ласуед е избягал от тунизийски затвор, където е излежавал дълга присъда, но белгийските власти не са изпълнили искането за екстрадиция от август 2022 г., отправено от тунизийски служители.

Стрелбата поднови дебата в Белгия относно съдебните и административните грешки при проследяването на радикализирани лица, особено от страна на имиграционните служби.

Официални документи показват, че Ласуед е подал молби за убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия. Той е останал в Белгия нелегално, след като молбата му за убежище е била отхвърлена през 2020 г.

През март 2021 г. е издадена заповед за експулсирането му, но тя така и не е изпълнена.

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Няма конкретна заплаха за страната към момента