Съда в Париж повдигна обвинения на двама мъже, заподозрени за връзки със стрелеца ислямист, който уби двама шведски футболни фенове в Брюксел по-рано този месец, съобщава "Франс прес".

Абдесалем Ласуед, радикализиран 45-годишен тунизиец, застреля запалянковците преди международния футболен мач Белгия-Швеция на 16 октомври, а той самият беше смъртоносно прострелян при последвалата полицейска операция.

Френската прокуратура започнаха официално разследване на предполагаем "престъпен терористичен заговор", след като получи информация по случая от белгийското правосъдие.

Вчера съдът във френската столица обвини мъжете в създаване на терористична престъпна група и съучастие в убийство, свързано с терористичен заговор. Двамата са оставени в ареста.

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Няма конкретна заплаха за страната към момента

Разследването на двамата заподозрени, които живеят в района на Париж, "продължава за установяване на връзките им" с Ласуед, посочиха от френското държавно обвинение.

Едининият от подсъдимите живее във Франция от почти 20 години и отрича обвиненията, информира неговият адвокат Сулеймен Ракруки.

"Той няма нищо общо с атаката", подчерта защитникът. Нападателят му бил "приятел, когото познава от дълго време, не е забелязвал признаци на радикализация. Никога не би могъл да си представи подобен акт".

Двамата заподозрени бяха сред четиримата души, арестувани миналата седмица като част от разследването на възможните съучастници на Ласуед. Полицията е освободила другите двама без обвинение.

Франция осъди като тероризъм нападението в Белгия

Франция осъди като тероризъм нападението в Белгия

Ислямист уби най-малко двама души в Брюксел

Ласуед е избягал от тунизийски затвор, където е излежавал дълга присъда, но белгийските власти не са изпълнили искането за екстрадиция от август 2022 г., отправено от тунизийски служители.

Стрелбата поднови дебата в Белгия относно съдебните и административните грешки при проследяването на радикализирани лица, особено от страна на имиграционните служби.

Официални документи показват, че Ласуед е подал молби за убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия. Той е останал в Белгия нелегално, след като молбата му за убежище е била отхвърлена през 2020 г.

През март 2021 г. е издадена заповед за експулсирането му, но тя така и не е изпълнена.