Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 млрд. евро за намаляване на сметките за газ и електроенергия тази зима, след като цените на електроенергията се покачват в цяла Европа, информира "Франс прес".

Той каза пред Асоциацията на работодателите на Confindustria, че мерките ще бъдат насочени особено към най-бедните и най-уязвимите.

"При липсата на държавна намеса, през следващото тримесечие цената на електроенергията може да се увеличи с около 40 процента, а тази на газа с 30 процента", отбеляза Драги.

Испанците пред избор да плащат за храна или електроенергия, а още не са ударени от инфалцията

Испанците пред избор да плащат за храна или електроенергия, а още не са ударени от инфалцията

Сметките за енергия се увеличиха повече от два пъти в Испания и други европейски страни

"Поради тази причина решихме да премахнем за последното тримесечие на годината системните разходи за газ за всички и за електричество за семейства и малки компании", допълни италианският премиер.

Системните разходи се добавят към сметките за енергия, за да покрият всичко - от стимули за възобновяеми енергийни източници до извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали.

Драги уточни, че правителството също така ще увеличи енергийните бонуси за по-бедните групи, в пакет на стойност над 3 млрд. евро, който последва 1,2 млрд. евро, обещани през юни.

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Заради зелените сертификати цените се увеличават още повече, според тях

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтъкна, че много от причините за повишаването на цените на енергията са временни, но призова за дългосрочни действия, включително на европейско ниво, за решаване на проблема, включително чрез диверсификация на доставките.

Европа е изправена пред нарастващи цени на електроенергията, докато икономиката ѝ се възстановява от пандемията от коронавируса и докато зимата наближава, запасите от природен газ са на тревожно ниско ниво.

Дълбоката трансформация на ЕС към нисковъглеродно бъдеще, постепенното премахване на изкопаемите горива, увеличава натиска върху пазара на блока и домакинствата.

Европейската комисия обяви вчера, че е готова да утвърди "краткосрочни временни мерки" за справяне с последиците от световната енергийна криза.

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Той иска дебат за дългосрочните мерки и състоянието на енергийната система