Израел е осуетил терористични атаки, планирани от двама поддръжници на "Ислямска държава" от Източен Йерусалим, съобщават местните медии.

Твърди се, че арестуваните терористи са планирали да подготвят заряди и взривни устройства, които да използват срещу израелските сили за сигурност. Полицията и израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет" обаче са успели да предотвратят атаката.

Разследването е било предприето от "Шин Бет" заедно с полицейското управление в Йерусалим, по подозрения за подготвяне на бомбени атентати от поддръжници на ИДИЛ. Задържан е 23-годишен мъж от Джебел Макбар в Източен Йерусалим, а впоследствие и негов приятел - 21-годишен жител на същия квартал.

Нетаняху: Газа е анклав на ДАЕШ

Нетаняху: Газа е анклав на ДАЕШ

Макрон: Мирният процес за Палестина трябва да се поднови

Разследването е установило, че двамата заподозрени са започнали да подкрепят идеологията на "Ислямска държава", след като са гледали съдържание на терористичната организация в интернет, особено в "Телеграм", включително видеоклипове на екзекуции.

Повлияни от медиите на терористичната организация, двамата решили да извършат терористични атаки. Те започнали да се обучават в изработването на експлозивни заряди, но плановете им били разкрити от полицията.

Освен това срещу един от заподозрените ще бъде образувано и разследване за педофилия, след като в телефона му по време на претърсване, свързано с обвиненията в тероризъм, е открит материал с непълнолетни.

"През изминалата година областната полиция на Йерусалим и "Шин Бет" осуетиха десетки атаки и опити за такива в района на Йерусалим по различни начини, както благодарение на дейността на разузнавателно и разследващо ниво, така и благодарение на бдителността, професионализма и бързата реакция на полицейските служители на област Йерусалим и силите за сигурност, действащи в различните сектори", се посочва в съвместно изявление.