Израел одобри влизането на помощ в ивицата Газа през ГКПП Керем Шалом, съобщи кабинетът на израелския министър-председател в петък, цитиран от "Ройтерс".

В изявление на офиса се казва, че отварянето ще позволи на Израел да спази ангажиментите си да разрешава влизането на 200 камиона с помощ на ден, договорено в сделка за заложници, сключена с посредничество и изпълнена миналия месец.

КПП-то беше затворено след нападението на Хамас на 7 октомври и помощта се доставяше единствено през ГКПП Рафах в Газа с Египет, който, според Израел, можеше да поеме само 100 камиона на ден.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан приветства решението за отваряне на пропускателния пункт, което той нарече "значителна стъпка", като каза, че Белият дом се надява, че това ще облекчи задръстванията и ще помогне за улесняване на доставката и разпространението на хуманитарна помощ през Рафах.

Световната здравна организация също приветства този ход като "добра новина".

Керем Шалом, на границата между Египет, Израел и Газа, е една от основните транзитни точки за стоки във и от Газа, което позволява много по-бърз транзит от преминаването на пътниците в Рафа на няколко километра.

Израел вече се беше съгласил да позволи на камионите да бъдат инспектирани в Керем Шалом, но камионите преди това бяха задължени да се върнат в Рафа, за да преминат в Газа от Египет, като хуманитарните групи призоваваха те да бъдат допуснати директно.

С продължаването на кампанията на Израел в Газа хуманитарната ситуация в обсадения анклав се влоши драматично, като ООН и други световни органи предупреждават за сериозен недостиг на храна, чиста вода и лекарства.

Агенциите на ООН казват, че с продължаването на бомбардировките е станало невъзможно да се разпространява помощ извън Рафах, където населението е нараснало до около 1 милион със стотици хиляди бежанци, идващи от райони по-на север.

Подготвят отварянето на втори КПП към Газа

Подготвят отварянето на втори КПП към Газа

Засега не е ясно, кога ще се случи това