Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че ако не спечели изборите на 5 ноември, ще ги счете за измама и няма да приеме резултатите - точно както направи преди четири години, когато загуби от президента демократ Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

"Ако загубя - ще ви кажа какво, възможно е. Защото те мамят. Това е единственият начин да загубим -защото те мамят", подчерта Тръмп на митинг в Мичиган през септември.

След като Тръмп загуби изборите през 2020 г., той и неговите съюзници се опитаха да отменят резултата чрез десетки съдебни дела, които в крайна сметка не успяха да променят или забавят преброяването на гласовете.

Той оказа и натиск върху служители в Джорджия да му осигурят повече гласове; а неговите поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. при неуспешен опит да попречат на вицепрезидента Майк Пенс да удостовери победата на Байдън.

Ключова разлика този път е, че Тръмп няма президентските лостове на власт, които имаше през 2020 г. И бяха въведени нови щатски и федерални закони, за да се затрудни влиянието върху резултатите от изборите.

Тръмп въвежда високи мита, ако спечели изборите в САЩ

Тръмп въвежда високи мита, ако спечели изборите в САЩ

Той опроверга икономистите, които твърдят, че тези по-високи разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите

Все пак Тръмп и съюзниците му от месеци полагат основите, за да отправят обвинения, ако той загуби на 5 ноември. Републиканецът може да оспори евентуалната победа на съперника си от Демократическата партия Камала Харис в съда или да подбуди съмнения относно валидността на нейната победа сред поддръжниците си, които може да има непредвидени последици.

Републиканците и демократите очакват, че преброяването на гласовете може да се проточи няколко дни след 5 ноември, тъй като бюлетините, изпратени по пощата, се подреждат в таблица, а другите гласове се събират и проверяват.

Ако изглежда, че Тръмп губи, забавянето ще му даде възможност да обяви, че има измама и да се опита да подкопае доверието в изборните служители, като същевременно вероятно ще насърчи поддръжниците си да протестират. Той вече заплаши да арестува избирателни и други държавни служители за "безскрупулно поведение", въпреки че първо трябва да спечели изборите.

Тръмп може да изнесе случая си директно пред американската общественост, без да чака доказателства, използвайки социални мрежи, пресконференции и интервюта.

"Президентът Тръмп ясно заяви, че трябва да имаме свободни и честни избори", посочи Каролин Лийвит, говорител на кампанията на Тръмп.

Републиканците вече заведоха превантивно над 100 съдебни дела в оспорваните щати, които ще решат изборите, за да подготвят почвата за предизвикателства след вота. Включително се твърдят - без доказателства, че лица, които не са американски граждани, масово ще гласуват.

И двете партии планират да изпратят хиляди обучени доброволци, наречени наблюдатели, които да съблюдават гласуването и преброяването на гласовете с мандат да докладват за всякакви нередности.

Някои активисти за избирателни права се опасяват, че наблюдателите на републиканците могат да бъдат разрушителни, но Републиканската партия уверява, че те са били обучени да спазват закона.

Както направиха през 2020 г., съюзниците на Тръмп в ключови щати - служители на местните избори, щатски законодатели и може би съдии - биха могли да се опитат да забавят удостоверяването и потвърждението на официалния резултат на щата чрез твърдения за измама.

Тези усилия не се увенчаха с успех последния път и експертите по изборно право отбелязват, че законите в тези щати са ясни - местните служители нямат правомощия да изхвърлят бюлетини или да провалят процеса.

Пет от седемте оспорвани щата имат демократични губернатори. Демократичните активисти обаче се тревожат за Джорджия, чиято щатска избирателна комисия наскоро даде безпрецедентни правомощия на местните служители да провеждат разследвания - ход, който според тях би могъл да отвори врати за недобросъвестни лица, които се опитват да оспорват или да забавят преброяването на гласовете.

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото

Показателно за това, че кампанията на демократа се намира в състояние на тиха криза, е и въвличането в нея на бившия президент Барак Обама

Съдия от Джорджия обаче тази седмица постанови, че местните служители трябва да удостоверят резултатите и нямат правото да правят друго.

Всички щати трябва да представят потвърдените си общи резултати преди избирателната колегия да се срещне през декември и избирателите да гласуват. След това този вот се предава на Конгреса за окончателно удостоверяване през януари.

Подбудени от Тръмп съдебни предизвикателства и забавяния на удостоверяването могат да накарат даден щат да пропусне крайния срок за подаване. Това може да даде повод за възражения на републиканците в Конгреса.

Някои експерти по изборното право предупреждават, че е трудно да се предвиди как могат да бъдат решени нови правни спорове относно удостоверяването, особено ако се разглеждат от съдии, които симпатизират на твърденията на Тръмп.

След изборите през 2020 г. Конгресът прие закон за реформи, от който става ясно, че вицепрезидентът, който в този случай би бил Харис, няма правомощия да забавя националното удостоверяване или да изхвърля резултатите на даден щат, както Тръмп призова Пенс да направи през 2020 г.

Тръмп отказа нов дебат с Камала Харис

Тръмп отказа нов дебат с Камала Харис

Оспорвана надпревара за Белия дом

Мярката също така изисква да не може да бъде внасяно възражение срещу преброяването на изборите в даден щат, освен ако 1/5 от членовете на всяка камара на Конгреса не е съгласна. След това е необходимо мнозинство от гласовете във всяка камара, за да бъде признато възражението за валидно.

При малко вероятния резултат, при който се разхвърлят достатъчно електорални гласове, така че никой от кандидатите да не достигне необходимото мнозинство, новоизбраната Камара на представителите на САЩ ще избере следващия президент.

Всяко усилие на Тръмп да внуши, че изборите са фалшифицирани, може потенциално да доведе до граждански вълнения, както се случи на 6 януари 2021 г.

Стотици хора, участвали в атаката на Капитолия на 6 януари, бяха осъдени и изпратени в затвора за действията си - мощно възпиращо средство за други, които може би обмислят да предприемат подобни стъпки.

"Ройтерс": Харис води пред Тръмп с 3%

"Ройтерс": Харис води пред Тръмп с 3%

В последното допитване обаче републиканецът е подкрепян в позициите си за мигрантите и икономическите му планове