Чуждестранните туристи, които не са ваксинирани срещу COVID-19, няма да имат право да влизат в Канада за известно време, тъй като правителството не желае да застраши напредъка, постигнат по овладяването на вируса. Това заяви в четвъртък премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от "Ройтерс". "Мога да ви кажа в момента, че това няма да се случи дълго време", каза Трюдо, попитан от репортери кога Канада ще позволи на неваксинираните туристи да влязат в страната.

От тази седмица Канада се отказа от карантинните изисквания за напълно ваксинирани граждани. Но чуждестранните пътници, които не са от съществено значение, все още нямат право да влизат въпреки натиска от засегнатия туристически сектор в страната.

Съединените щати нямат изисквания за ваксина за посетителите. В този момент разговорите за премахване на граничните ограничения са фокусирани върху напълно ваксинираните пътници, каза Трюдо. "Следващата стъпка ще е да разгледаме какви мерки можем да разрешим за международните пътници, които са напълно ваксинирани, каза той. Ще имаме още какво да кажем през следващите седмици."

Границите между САЩ, Канада и Мексико - затворени до 21 юли

Границите между САЩ, Канада и Мексико - затворени до 21 юли

След като забраната бе удължавана вече няколко пъти

По-рано Трюдо заяви, че властите внимателно разглеждат вътрешните нива на ваксинация, разпространението на варианти, които предизвикват загриженост, както и начина, по който останалият свят се справя с COVID-19.

Около 78% от хората на възраст над 12 години в Канада са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, съобщиха в четвъртък здравните служители. Около 44% от хората на 12 или повече години са напълно ваксинирани.

Припомняме, че сухопътните граници на САЩ с Канада и Мексико остават затворени за несъществени пътувания до 21 юли.  Представител на Белия дом заяви пред "Ройтерс"  в сряда, че повторното отваряне на американските граници за много световни туристи все още ще се нуждае от повече дискусии. Ограниченията са в сила от март 2020 г. заради пандемията на коронавируса и бяха удължавани няколко пъти.