Католическата църква е допуснала случаи на сексуални посегателства срещу деца, включително и в Австралия.

Това призна кардинал Джордж Пел, префект на Икономически секретариат на Ватикана, цитиран от АП.

Той заяви това пред Кралската комисия за институционален отговор на сексуалните посегателства над деца, която заседава в Сидни, Австралия.

Уточнява се, че е свидетелствал чрез конферентна връзка от хотел в Рим, а не е дошъл в Сидни лично поради здравословни проблеми.

"Няма да се опитвам да защитавам престъпления, които не заслужават защита", декларира той като се закле в Библията, че ще говори само истината.

По думите му, през вековете Църквата е допуснала огромни грешки и сега полага усилия, за да ги поправи.

Той призна, че в миналото е било много трудно за жертва на такова насилие да свидетелства за преживения ужас, тъй като много често показанията му не са били приемани.

Те дори са били отхвърляни при много скандални обстоятелства, каза той.

Кардиналът бе принуден да дава обяснения и за конкретни свещеници в Австралия, които са уличавани в педофилия и с които той самият има по-близки отношения.

Един от тях е Джералд Ридсдейл, признат за виновен за десетки изнасилвания на деца в продължение на 20 години.

Пел отхвърля обвиненията, че е помогнал на отлъчения от църквата свещеник да продължи тайно работа на друго място и е купувал мълчание относно това, където трябва.

Но признава, че разкритията са трагедия - и за Църквата, и за жертвите. Ако решителните действия да се спре това бяха взети по-рано, щяхме да спестим страданието на много хора, категоричен е той.

Жертви на такива посегателства изразиха мнение, че са очаквали повече от Църквата.