Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и неговите най-приближени от обкръжението му обмислят репресии срещу длъжностни лица, които злоупотребяват с властта си и извършват "нездрави и нереволюционни действия", съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на севернокорейските медии.

Този ход идва в момент, когато Ким се стреми към по-голямо вътрешно единство за преодоляване на епидемията от COVID-19 и икономическите трудности в страната.

Не се уточнява какви конкретни действия са били обсъдени на заседанието на управляващата Корейска трудова партия вчера. Наблюдатели обаче считат, че евентуални репресии срещу длъжностни лица, уличени в подобни деяния, може да са опит за затвърждаване на контрола на Ким над народа му и за сплотяване на хората около севернокорейското ръководство в условията на вътрешни трудности.

Ким Чен-ун призова за по-решителни мерки за укрепване армията на страната

Ким Чен-ун призова за по-решителни мерки за укрепване армията на страната

За пореден път настоява за това

Севернокорейският глава и висшите партийни лидери са обсъдили "воденето на по-интензивна борба срещу неразумни и нереволюционни действия, включително злоупотреба с власт и бюрократизъм, разкрити сред някои партийни служители", посочва севернокорейската информационна агенция KCNA.

Ким е разпоредил да бъде укрепен авторитетът на партийната одитна комисия и на други местни системи за контрол на дисциплината, с цел насърчаване на "монолитното ръководство" на партията и "широката политическа дейност на партията чрез силна система за дисциплина".

Преди това Ким отправяше спорадични призиви за борба с "антисоциалистическите практики" през последните две години на фона на опасенията извън КНДР за крехката икономика на страната, която беше поразена от свързаните с пандемията затваряния на границите, санкциите на ООН и собственото си недобро управление.

Засилените ограничения за движение, наложени от Севера в резултат на избухването на COVID-19, могат допълнително да изострят икономическите трудности в страната, смятат някои експерти.

Ким Чен-ун хвърли армията срещу COVID-19

Ким Чен-ун хвърли армията срещу COVID-19

Сеул предлага помощ на Пхенян