Никакви смущения или пречки няма да спрат китайските военновъздушни сили да извършват тренировки на дълги разстояния, съобщава министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс

Китай обяви още един кръг учения от този тип, което притеснява съседите им Тайван и Япония.

Вчера въздушните сили извършиха учение на дълги разстояния, съобщава министерството, без да дава подробности къде са е случило това.

Япония заяви, че е загрижена от бомбардировачи, които летят близо до територията ѝ.

Русия изпрати стратегически ядрени бомбардировачи над Тихия океан

Русия изпрати стратегически ядрени бомбардировачи над Тихия океан

Те са придружавани от изтребители, самолети цистерни и самолети за ранно предупреждение

Такива "нормални" тренировки са в съответствие с международното право и практики и са част от "обикновената нужда" да се повишат бойните способности и да се укрепят военните сили, добавя китайското военно министерство.

"Без значение какви са препятствията пред китайските военновъздушни сили, без значение кой лети с нас, китайските военновъздушни сили ще летят много, което е нормално", добавя министерството, цитирайки говорител на военновъздушните сили.

Китай все повече се утвърждава в териториалните спорове в Южно и Източно Китайски морета.

Японското правителство съобщава, че шест китайски бомбардировачи са прелетели над Източнокитайско море в четвъртък, минавайки близо японските острови по пътя към Тихия океан.

"За първи път забелязваме китайски военни самолети, които летят по този маршрут", заяви министърът на отбраната Июнори Ондора по време на редовен брифинг днес. "Изразихме загрижеността си по дипломатически път", добавя той.

САЩ и Япония тренират с изтребители и бомбардировачи край Корейския полуостров

САЩ и Япония тренират с изтребители и бомбардировачи край Корейския полуостров

КНДР вижда ученията като подготовка за нахлуване, а Китай критикува всички, че не помагат за облекчаване на напрежението

Ученията през последните няколко месеца са фокусирани най-вече върху летене близо до Тайван и до южната островна верига на Япония на север от Тайван.

Тайванските военни съобщават по-рано този месец, че след трета поредна тренировка на китайските военни сили близо до тях, са била във висока степен на тревога.

Тайван е добре въоръжен предимно с оръжия от САЩ, но настояват Вашингтон да им продаде по-високотехнологично оборудване.

Китай демонстрира нови видове оръжия

Китай демонстрира нови видове оръжия

С мощни въоръжени сили защитава суверенитета и интересите на страната

Китай е в средата на амбициозна програма за военна модернизация, която включва изграждане на самолетоносачи и разработване на стелт-изтребители.

Официалната информационна агенция "Синхуа" съобщава днес, че китайски военни кораби са извършили тренировки в западната част на Индийския океан, не са посочва точно къде.

Индия, с която Китай има размирен граничен спор, изрази загриженост за китайската военна дейност в Индийския океан.

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Китай също така недоволства от разширяващите се военни връзки на Индия със САЩ и Япония