Външният министър на Китай Ван И обяви, че правителството му ще запази своята "конструктивна" роля на Корейския полуостров.

Говорейки в Пекин, той изрази оптимизъм за срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун в Сангапур, наричайки събитието "създаване на нова история".

Медийно затъмнение в Северна Корея за историческата среща между Ким и Тръмп

Медийно затъмнение в Северна Корея за историческата среща между Ким и Тръмп

Докато Ким се превърна в политическа рок звезда

Двамата държавни глави сега могат да седят заедно за "диалог между равни", изтъкна Ван И. Най-населената страна в света се надява за постигането на основно съгласие за бъдещо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, добави той, но също така призова за създаването на "механизъм за мир" за справяне с "разумните опасения за сигурността" на правителството в Пхенян.

Единственият подходящ начин за преодоляване на ядрената проблематика е диалогът, допълни китайският първи дипломат.

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Решихме да оставим миналото зад себе си, светът ще види важна промяна, допълва Ким Чен-ун

По думите му, точно това е, което Китай винаги е искал. Той също така добавил, че "никой няма да се съмнява в уникалната и важната роля, изиграна от Китай: роля, която ще продължи".

Експерти изтъкват, че Китай ще се стреми към деескалация на напрежението между Северна Корея и САЩ, но също така ще бъде предпазлив да не бъде изключен от преговорите.

Междувременно китайската официозна новинарска агенция "Синхуа" публикува коментар за срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

Изтъква се, че срещата е "предизвикала надежди за политическо решение на ядрения въпрос на Корейския полуостров", но се добавя, че "никой обаче не може да очаква полудневна среща да успее да изглади всички различия и да премахне дълбокото недоверие между двамата дългогодишни врагове".

"Пътят към целта за Корейски полуостров без ядрени оръжия и реализирането на регионалния мир и просперитет ще бъде неравен, изискващ търпение и мъдрост. Първата стъпка е винаги най-трудната за предприемане", се допълва в коментара.