Решението на Русия да започне процедура по оттегляне от Договора за открито небе е в отговор на действията на САЩ, които не отговориха на усилията на Москва по спасяването на споразумението. Това коментира говорителката на китайското външно министерство, цитирана от руските медии.

В петък руското външно министерство обяви стартирането на процедура за оттегляне от Договора за открито небе. Руското външно ведомство отбеляза, че след оттеглянето на САЩ от договора "балансът на интересите на участващите държави, постигнат при сключването на договора, беше значително нарушен", а партньорите на Москва в договора не са подкрепили руските предложения за осигуряване на жизнеспособността му в новите условия.

НАТО иска диалог с Русия за намаляване на риска с оттеглянето от "Открито небе"

НАТО иска диалог с Русия за намаляване на риска с оттеглянето от "Открито небе"

Но Русия селективно е изпълненявала договора и е подкопала приноса за сигурността

"Доколкото ни е известно, непосредствената причина за стартирането от Русия на процедурата по оттегляне от Договора за открито небе е едностранното оттегляне на САЩ от договора, въпреки несъгласието на международната общност, което сериозно подкопа военното взаимно доверие на участващите държави. Руската страна положи всички усилия да спаси договора, но не получи положителна реакция от американска страна", подчерта говорителката по време на пресконференция.

Тя отбеляза, че от дълго време американската страна "тръби" за американско превъзходство, придържайки се към манталитета на Студената война, непрекъснато се оттегля от договорите и причинява сериозни щети на международния механизъм за контрол на оръжията и процеса на разоръжаване.

"Призоваваме американската страна да вземе предвид опасенията на международната общност и да предприеме реални действия за поддържане на глобална стратегическа стабилност, както и международен и регионален мир и сигурност", добави говорителката на китайското външно министерство.

Русия започна процедура по изтегляне от Договора "Открито небе"

Русия започна процедура по изтегляне от Договора "Открито небе"

Оттеглянето на САЩ от договора нанася сериозна вреда